Meer dan vijftig doden
LONDEN - Het aantal dodelijk slachtoffers van de terreuraanslagen is opgelopen tot meer dan vijftig, en er liggen nog steeds slachtoffers in een metrostel. 22 gewonden liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis. Dat heeft de Londense politiecommissaris Ian Blair vanmiddag bekendgemaakt. De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Charles Clarke, waarschuwde vanmorgen dat de terroristen opnieuw kunnen toeslaan.
De politie zei dat 49 doden zijn geborgen: 21 bij het metrostation Russell Square, dertien in de bus bij Tavistock Square, zeven bij het metrostation Liverpool Street, zeven bij Edgware Road en één gewonde die in een ziekenhuis bezweek.

Blair zei zeker te weten dat er meer dan vijftig doden zijn. In de trein bij Russell Square lag nog een onbekend aantal doden, maar de berging van de slachtoffers en het forensisch onderzoek worden bemoeilijkt doordat de tunnel verzwakt is en zou kunnen instorten.

In totaal vielen 700 gewonden bij de aanslagen. De helft daarvan werd in het ziekenhuis opgenomen, 22 vechten nog voor hun leven. Onder de zevenhonderd gewonden waren volgens Blair zeker zes verschillende nationaliteiten. De buitenlanders waren onder meer afkomstig uit Sierra Leone, Australië, Portugal, Polen en China. Er waren ook vier Duitse slachtoffers, van wie een er erg aan toe is. Het Duitse openbaar ministerie is daarom, zoals gebruikelijk, een eigen onderzoek begonnen.

Onderzoek

De politie zei nog niemand te hebben gearresteerd. Onderzoekers bekijken onder meer de opnamen van zo’n 1.800 bewakingscamera’s die in en bij de Londense metrostations staan opgesteld. De politiediensten hebben de hulp ingeroepen van Spaanse collega's.

Politiecommissaris Blair zei dat er totnogtoe geen bewijs is gevonden dat de aanslagen gepleegd zijn door zelfmoordterroristen. ,,Maar niets kan uitgesloten worden'', voegde hij daaraan toe.

Assistent-commissaris Andy Hayman verklaarde dat elk van de bommen vermoedelijk uit minder dan 4,5 kilogram explosieven bestond en klein genoeg was om in een rugzak te passen. In de metro waren de bommen waarschijnlijk op de vloer gelegd. Hij zei dat de politie geen bommen heeft gevonden die niet zijn ontploft.

Angst

De schrik zit er intussen goed in in Londen. De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Charles Clarke, heeft er vanmorgen voor gewaarschuwd dat de terroristen opnieuw kunnen toeslaan. Het openbaar vervoer in Londen is vanmorgen weer op gang gekomen, maar in de metro waren opvallend minder pendelaars dan normaal. Tien van de twaalf metrolijnen rijden weer, zij het met een beperkte dienstregeling. De bussen rijden weer helemaal normaal.

Clarke zei dat de claim van de 'Geheime Groep van Al-Qaeda's Jihad in Europa', die gisteren op internet de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opeiste, serieus wordt genomen. Onderzoek naar de authenticiteit ervan is nog aan de gang.

De groep noemde de aanslagen een straf voor de Britse betrokkenheid bij de oorlog in Irak en de invasie van Afghanistan. In de boodschap werd gezegd dat Italië en Denemarken ook zijn gewaarschuwd vanwege hun steun aan de door de VS geleide militaire operaties.

Clarke zei dat er nog geen bewijs is dat de aanslagen verband houden met Irak. ,,Het is natuurlijk mogelijk. We moeten het afwachten.'' Het staat ook nog niet vast dat de aanvallers moslimterroristen waren, zei de minister. Hoewel dat ,,zeer goed mogelijk'' is, zijn andere vormen van terreur nog niet uitgesloten.

Spaanse hulp

Spaanse politieagenten, die gespecialiseerd zijn in terreurbestrijding, trekken naar Londen om samen te werken met de Britse politie in het onderzoek naar de aanslagen.

De Spaanse ordediensten kregen op 11 maart vorig jaar af te rekenen met terreuraanslagen op vier treinen in de omgeving van Madrid. Daarbij vielen 191 doden en meer dan 1.900 gewonden.

Euston en Liverpool Station kort ontruimd

Het treinstation Euston in het centrum van Londen is vanmorgen een tijdlang geëvacueerd nadat er een verdacht pakje was gevonden die er schijnbaar was achtergelaten. ,,We hebben iedereen geëvacueerd om te kunnen onderzoeken wat de inhoud van het pakje was'', zegt een woordvoerder van de Britse politie. Het bleek om loos alarm te gaan. Intussen is het station opnieuw open.

Ook het metrostation Liverpool Station werd vanmorgen even ontruimd na de vondst van een verdacht pakje. Ook hier ging het om vals alarm.