ZAGREB - De Kroatische regering heeft zaterdagavond laat aangekondigd dat ze de personen die door het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag worden verdacht van oorlogsmisdaden, zal uitleveren. De beslissing werd genomen na lang regeringsberaad en veroorzaakte prompt het ontslag van vier ministers.
Vrijdag had de procureur van het Joegoslavië-tribunaal Carla Del Ponte de Kroatische premier Ivica Racan in Zagreb ontmoet. De premier zei toen dat hij van het Joegoslavië-tribunaal reeds op 12 juni twee verzegelde kaften gekregen had met het verzoek tot arrestatie en uitlevering van verdachten van oorlogsmisdaden.

De regering heeft zaterdag acht uur lang over de kwestie crisisberaad gehouden. De premier heeft tijdens het beraad ook het advies ingewonnen van verschillende partijleiders uit de meerderheid en de oppositie.

Op het einde van het beraad besliste de regering om verdachten aan het VN-tribunaal uit te leveren. Premier Racan zal de twee kaften van het Joegoslavië-tribunaal aan de minister van Justitie overmaken.

Nadat de beslissing genomen werd, stapten vier ministers op. Het gaat om vice-premier Goran Granic, Defensieminister Jozo Rados, minister van Economische Zaken Goranko Fizulic en minister van Wetenschapsbeleid en Technologie Hrvoje Kraljevic. Zij waren tegen de beslissing.

Na de bekendmaking van de beslissing zegde Racan nog dat hij de Sabor, het Kroatische parlement, zeer snel om een vertrouwensstemming zou vragen. Indien zijn regering niet langer het vertrouwen zou genieten, dan zou de regering ontslag nemen.

De vier ontslagnemende ministers zijn leden van de sociaal-liberale partij (HSLS), een belangrijke pijler van de vijfpartijencoalitie die anderhalf jaar geleden aan de macht kwam en gebouwd werd rond het verbond van de socialistische en liberale partij. Het ontslag van de liberale ministers kan dus voor een ernstige politieke crisis zorgen in Kroatië.

Het land probeerde zich na het overlijden van de eerste president van het onafhankelijke Kroatië, Franjo Tudjman, meer naar het westen te richten en wil zich sinds het aantreden van zijn opvolger Stipe Mesic volledig integreren in de internationale gemeenschap. Racan liet na afloop van het crisisberaad zaterdagavond ook verstaan dat de regering haar kansen om lid te worden van de EU niet wil verminderen en daarom voor samenwerking met het Joegoslavië-tribunaal koos.

Volgens de Kroatische pers gaat het verzoek tot uitlevering van het Joegoslavië-tribunaal over de generaal op rust Ante Gotovina en de generaal Rahim Ademi. Ze waren beiden bevelhebbers van de Kroatische troepen tijdens het conflict met het Joegoslavische leger en Servische minderheden in Kroatië tussen 1991 en '95.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig