LUIK - De ministers van Werkgelegenheid en Sociale Zaken van de Europese Unie hebben zaterdag voor de eerste keer op Europees niveau de kwestie van de pensioenen besproken tijdens een informele ministerraad in Luik.
Onder het voorzitterschap van de Belgische minister van Sociale Zaken en Pensioenen Frank Vandenbroucke proberen 26 ministers en taatssecretarissen "de duurzaamheid op lange termijn" te verzekeren van het pensioenstelsel.

De Europese Commissie heeft al verschillende malen de alarmklok geluid inzake de demografische evolutie in de EU. Vandenbroucke verklaarde zaterdagochtend dat de Vijftien zich op een "belangrijk maar gevoelig" terrein begeven. "De Vijftien vinden het niet de taak van de EU om de pensioenregeling in de lidstaten te veranderen vanwege het subsidiariteitsbeginsel", aldus Vandenbroucke.

Volgens de minister zijn de lidstaten wel overeengekomen samen te werken "op een voorzichtige manier". Op 14 en 15 december, tijdens de Europese top in Laken, zullen de ministers een rapport voorleggen over de vooruitgang die ze gemaakt hebben op dit gebied.

"Er worden verschillende pensioenstelstels gebruikt in de 15 lidstaten. Er is geen uniek recept, elke lidstaat moet zijn eigen methode kiezen", aldus nog Vandenbroucke.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig