FUKUOKA - De zeven grootste industrielanden willen een hardere aanpak van het witwassen van geld. Op een bijeenkomst van de G7 in het Japanse Fukuoka werd een lijst opgesteld van vijftien landen die onvoldoende actie ondernemen tegen het witwassen.
De transformatie van zwart naar wit geld vormt een wereldwijd probleem. Vooral illegale winsten uit de drugshandel worden op die manier in de omloop gebracht. De G7 (VS, Japan, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Canada) presenteerde een zwarte lijst, met daarop landen die te weinig doen tegen de dubieuze financiële transacties. In de beklaagdenbank zitten onder andere Rusland en Israël.

Doen de landen in kwestie daar niets aan, dan volgen mogelijk sancties. De G7 dreigde in Fukuoka financiële transacties met die landen of banken te beperken. Ook eventuele financiële steun kan worden teruggebracht.

De Russische minister van Financiën Koedrin was als toehoorder bij een deel van de vergadering aanwezig en beloofde beterschap. Hij zei dat Moskou nog eind dit jaar met nieuwe wetgeving komt tegen witwaspraktijken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig