BELGRADO - De Zwitserse autoriteiten hebben verboden dat de Joegoslavische voetbalbond (FSJ) de premies van Euro 2000 ontvangt. Volgens het persagentschap Beta moet de FSJ aantonen dat het zowel financieel als politiek onafhankelijk is van de president Slobodan Milosevic.
De Joegoslavische voetbalbond hield aan de kwartfinaleplaats op Euro 2000 bijna 200 miljoen frank (4,96 miljoen euro) over. De premie moest via de Zwitserse rekening van de UEFA in Joegoslavië geraken. Dat gebeurt voorlopig niet.

Volgens de secretaris generaal van de FSJ, Branko Bulatovic, moet de Joegoslavische voetbalbond aantonen dat het volledig onafhankelijk werkt, zonder inmenging van de Joegoslavische president Slobodan Milosevic. 'Ik kan u verzekeren dat de FSJ volledig onafhankelijk is', zei Bulatovic aan het persagentschap Beta, 'Het enige dat ik moet doen om dat aan te tonen is de statuten voorleggen. Daarin staat duidelijk dat we niet afhangen van de president'.

In een poging om de druk op de Joegoslavische president Milosevic op te voeren, probeert de Europese Unie Milosevic vooral financieel in nauwe schoentjes te brengen. De EU laat immers enkel handel toe met bedrijven en instellingen die kunnen aantonen dat hun inkomsten niet naar de overheid gaan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig