Geen kentering voor Open VLD
BRUSSEL - CD&V/N-VA is op een zucht de verkiezingen onbetwist marktleider. Vlaams Belang profiteert van de harde kanselierscampagne.
Het Vlaams kartel blijft in De Standaad/VRT-peiling ongenaakbaar de grootste van Vlaanderen. De peiling werd in de eindsprint van de campagne afgenomen: 75 procent van de respondenten werd deze week gebeld, 50 procent zelfs nog dinsdag en woensdag.

CD&V/N-VA rijdt met 29,9 procent een dag voor 10 juni standvastig aan kop. Ook begin mei strandde het kartel op een zucht van de 30 procent. Dat betekent forse winst ten opzichte van 2003, toen CD&V en N-VA samengeteld 26,3 procent haalden. Kopman Yves Leterme (CD&V) steekt ook met kop en schouders boven zijn uitdagers uit, 41 procent van de Vlamingen verkiest hem als premier boven de andere twee kandidaten.

Open VLD trappelt ter plaatse

Regeringspartij Open VLD blijft ondertussen trappelen onder de 18 procent, de hevige campagne-inspanningen van premier Guy Verhofstadt leveren in de peiling alvast weinig resultaat op. Met 17,7 procent winnen de liberalen 0,4 procent ten opzichte van begin mei.

Slechts 26 procent ziet de huidige eerste minister ook graag zichzelf opvolgen. ‘En toch is het aan het keren voor ons. Het gevoel van de straten en de markten is anders dan dat van de opiniepeilers en opiniemakers’, reageert Verhofstadt.

SP.A zakt

Ook de motor van de derde kandidaat-premier, Johan Vande Lanotte (SP.A), sputtert. Hij weet zijn SP.A/Spirit niet richting het streefdoel van 22 procent te duwen. Het progressief kartel zakt zelfs opnieuw onder de drempel van 20 procent. 19,4 procent is het laagste peilingresultaat sinds 2004.

Vlaams Belang krijgt de laatste week wel opnieuw wind in de zeilen, de oppositiepartij plukt mogelijk de vruchten van de bitse campagne tussen de kandidaat-premiers. De extreemrechtse partij haalt 21,4 procent en maakt zich op om zondag ook ruim boven de 20 procent af te klokken.

LDD komt piepen

Op de rechterflank komt ook Jean-Marie Dedecker opnieuw met zijn neus aan het venster piepen. LDD klimt na teleurstellende peilingen met 3,7 procent opnieuw zachtjes in de richting van de kiesdrempel.

Groen! trappelt ondertussen ter plaatse met 7,7 procent. Ondanks stevige aandacht voor het klimaatthema in de campagne, slagen de groenen er niet in om iets los te maken in Vlaanderen.