De lokale politie heeft woensdag het honderdste drugspand in Gent opgedoekt. De voorbije vier jaren heeft de Gents politie in de panden 50 kilogram heroïne en 4 kilo cocaïne in beslag genomen, zegt parketwoordvoerster Annemie Serlippens.
De drugseenheid van de lokale politie strijdt met het parket en de federale politie sinds midden 2003 tegen de cocaïne- en heroïnehandel door illegale Maghrebijnen. Het drugspandfenomeen verschoof van Antwerpen naar Gent, en aanvankelijk kwamen vooral Noord-Franse drugstoeristen zich bevoorraden. De Gentse correctionele rechtbank treedt eveneens streng op tegen de drugspanden en legde al tot zeven jaar effectief op aan de verantwoordelijken en helpers in de drugspanden.

De politie schat de hoeveelheid drugs die sinds 2003 via de drugspanden verhandeld zijn, op 500 tot 650 kilogram heroïne en 150 tot 175 kilogram cocaïne. Daarmee zou een omzet gepaard gaan van 10,6 tot 13,1 miljoen euro.

Het 99ste en honderdste drugspand waren woningen in de Frans Rensstraat en aan de Muidepoort, waar drie dealers sliepen en zich bevoorraadden. "De honderd drugspanden waren vooral gelokaliseerd in deelgemeente Ledeberg en in panden in de negentiende-eeuwse gordel, in de nabijheid van de stadsring", zegt inspecteur Niko Vos van de drugseenheid. "Momenteel zien we een verschuiving naar straatdealen, maar dat fenomeen zorgt eveneens voor overlast. Behalve de Franse drugstoeristen komen de lokale gebruikers zich nu bij hen bevoorraden."