Zwarte lasser geweigerd omwille van hond
De zaakvoerder van Smeedijzerij Rampelberg in Huizingen heeft een zwarte sollicitant afgewezen omdat zijn waakhond 'geen zwarte mensen kan verdragen'. Het Centrum voor Gelijke Kansen overweegt een klacht in te dienen.
De zaakvoerder zegt dat de kans groot is dat de man door de kleine labrador zou gebeten worden. Hij gaf dit ook bij de VDAB als officiële reden voor de weigering op.

Peter Adelanwa is een 53-jarige oud-werknemer van Decoma Belplas Huizingen, een toeleverancier van VW-Vorst. De VDAB had hem gevraagd zich te melden bij Rampelberg. Daar was een vacature voor het maken van balkons, hekkens en trapleuningen.

Volgens bedrijfsleider Bruno Rampelberg is er geen sprake van racisme. 'Ik kan er ook niet aan doen dat mijn hond agressief wordt van mensen met een andere huidskleur. Mijn hond is getraumatiseerd en reageert nu eenmaal zo'

In een reactie aan Indymedia zegt de zaakvoerder dat de hond 'wellicht ooit een trap gehad van een zwarte waardoor hij zo doet.'

Het Centrum voor Gelijke Kansen bekijkt de zaak. Als het slachtoffer daar aan wil meewerken, zal het Centrum de zaak voor de rechter brengen. Het Centrum bespreekt de zaak ook met de vakbonden.

Overingens treedt vanaf morgen de nieuwe anti-racismewet in werking. Het geval in Huizingen zal dus nog aan de oude wetgeving getoetst moeten worden.