Mogelijk meer dan 100.000 doden in Myanmar
Foto: epa
Volgens de Amerikaanse zaakgelastigde in Myanmar zal het dodental na de verwoestende cycloon Nargis mogelijk de 100.000 overschrijden.
Tijdens een telefoongesprek heeft Shari Villarosa gezegd dat 'er mogelijk meer dan 100.000 doden zijn in de deltaregio'. Ze verwijst naar een niet nader genoemde ngo die in de regio actief is.

Volgens Villarosa is '95 procent van de gebouwen' in de deltaregio 'verdwenen'. De cycloon Nargis jeeft vorig weekend een ravage aangericht in Myanmar. Het zeer geïsoleerde land laat hulp van buitenaf slechts mondjesmaat toe.

Ook andere bronnen spreken over veel meer doden dan de 22.000 waar men het aanvankelijk over had. Volgens een militair woordvoerder heeft de cycloon alleen al in de stad Labutta en omgeving, in het zuidwesten van Myanmar, zo’n 80.000 dodelijke slachtoffers gemaakt.

'Tot nu toe wordt het dodental in deze dorpen op ongeveer 80.000 geschat', zegt militair woordvoerder Tin Win.

Labutta ligt in het hart van de zuidelijke delta van de rivier Irrawaddy. Tientallen van de 63 dorpen rond Labutta zijn afgelopen weekend door de cycloon Nargis met de grond gelijk gemaakt

Ongeveer 5.000 vierkante kilometer land staat nog steeds onder water in Myanmar. Een miljoen mensen hebben volgens de VN noodhulp nodig.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig