Paolo Bettini is man van zijn woord
Paolo Bettini zegeviert in de Giro. ,,Het was al van september in de Franco Belge geleden dat ik nog eens de handen in de lucht mocht steken'', glunderde de Italiaan. Foto: © reuters
Geheel volgens zijn voorspelling heeft de Italiaan Paolo Bettini de eerste rit in de Ronde van Italië gewonnen. Zoals hij aangekondigd had, demarreerde de olympische kampioen op de zware helling in de slotkilometer in Tropea en daarmee verwees hij de spurters naar de ereplaatsen.

Robbie McEwen werd tweede, Alessandro Petacchi derde. Bettini draagt maandag ook de roze leiderstrui.

Na een wegens ziekte mislukt voorseizoen maakte Bettini van deze Giro een eerste hoofddoel van het seizoen. Vooral de eerste rit en later deze eerste week ook nog de aankomsten van L’Aquila en Pistoia stipte hij aan.

,,Zondagavond kan ik leider zijn", aldus Bettini vrijdag. ,,Ik zal er voor zorgen dat ik zaterdagavond in de proloog zo weinig mogelijk tijd verlies en daarna probeer ik de rit in Tropea te winnen. De aankomst daar is niets voor de rasspurters. Een helling van vierhonderd meter aan twaalf percent gaat het petje van Petacchi te boven. Het is er iets voor mij of voor Danilo Di Luca. Met de bonificatieseconden erbij kan ik tegelijk leider worden."

Bettini kreeg gelijk. Nadat een vroege vlucht van aanstoker Leonardo Scarselli, Sven Krauss, Stefano Zanini en Thorwald Veneberg, als laatste overlevende, tenietgedaan was, was het uitkijken naar de slotkilometer. Bettini sloeg toe, waar hij aangekondigd had. Petacchi probeerde de kloof nog te dichten, maar blies zijn turbo op. Een reactie van McEwen kwam te laat en dus was de overwinning voor Bettini. Zijn allereerste succes in de Giro en zijn eerste van het jaar.

,,Het was geleden van de eerste rit van de Franco Belge van vorig jaar dat ik nog gewonnen had, dat werd dus tijd. De ambitie blijft ondertussen dezelfde. In deze eerste week van de Giro kan ik nog twee etappes winnen", aldus Bettini, die maandag zijn leiderstrui verdedigt in een echt vlakke etappe van Catanzaro Lido naar Santa Maria del Cedro, over een afstand van 177 kilometer.