BOORTMEERBEEK - Aan het station van Boortmeerbeek is zondag een monument onthuld ter herdenking van een spectaculaire bevrijdingsactie op 19 april 1943 van joden die per trein gedeporteerd werden. De actie werd uitgevoerd door 3 jonge Brusselaars. De enige overlevende kreeg zondag het ereburgerschap van deze Vlaams-Brabantse gemeente. Zijn dochter kwam het in ontvangst nemen.
Het drietal bracht het twintigste treinkonvooi, dat joden vanuit de Mechelse Dossinkazerne naar het concentratiekamp van Auschwitz voerde, tussen Boortmeerbeek en Haacht met een rode lamp op de sporen tot stilstand, slaagde er vervolgens in een van de treinwagons te openen waardoor 17 inzittenden konden ontsnappen. Het was een unieke bevrijdingsactie op een transport van joden.

Ook in de stationsstraat in Veltem-Beisem (Herent) werd zondag een monument onthuld, dit keer ter nagedachtenis van 5 ATS’ers die hier in 1945 verongelukten toen hun vrachtwagen werd aangereden door een goederentrein. Deze Auxiliary Territorial Services waren vrijwilligsters die binnen de oorlogszones hulpdiensten verzorgden.