LUZERN - De Gouden Rozen van het bekende televisiefestival in het Zwitserse Luzern (dat tot het jaar 2003 in Montreux gehouden werd) zijn ook dit jaar weer massaal naar het Britse eiland versast, ondanks vier VRT-nominaties voor de prestigieuze prijzen.
Het ruikertje Britse rozen was bestemd voor het BBC-programma Little Britain (beste comedy), de acteurs Matt Lucas en David Walliams uit die reeks, en actrice Pippa Haywood (voor Green Wing van Channel 4). Voorts werd Nighty Night’ van de BBC uitgeroepen tot beste sitcom, en veroverden ook Zoe Wanamaker (My Family, BBC) en Peter Kay (Max and Paddy’s Road to Nowhere, Channel 4) acteursprijzen. In de categorie variety ging de overwinning naar Strictly Come Dancing van de BBC. Beste realityshow was Super Nanny (Channel 4) en beste game-show bleek Test The Nation van de BBC. In de categorieën muziek en kunst gingen de rozen naar de producties Flashmob - The Opera’ (BBC) en The Cost of Living (DV8).

Hoewel de Britse dominantie anders doet vermoeden, waren voor de tv-prijzen wel degelijk 126 programma’s uit 33 landen genomineerd.

In totaal werden 20 Gouden Rozen vergeven, waaronder enkele voor niet-Britten. Zo won de Amerikaanse Lesley-Anne Down de bekroning als beste soap-actrice (voor haar rol in The Bold and The Beautiful) en komt Pazt Nolan, mannelijke soap-winnaar voor Fair City, uit Ierland. Rockzanger Bob Geldof, eveneens uit het Groene Eiland, werd geëerd met de Charity Award voor zijn inzet tegen armoede en aids.