KINSHASA - In Kinshasa is de Belgische Jezuïetenpater René de Haes zaterdagavond door onbekenden vermoord. Dat meldt de politie. Vader René de Haes was rond 20 uur op weg naar huis toen hij door gewapende mannen werd overvallen. Volgens de politie hebben die eerst getracht hem af te persen, alvorens hem om te brengen.
Jezuïetenpater René De Haes was afkomstig uit Heist-op-den-Berg en was 71 jaar oud. De Haes, die in het verleden aan de universiteit van Kinshasa doceerde, was op dit ogenblik rector van het filosofische opleidingsinstituut van zijn orde in de Congolese hoofstad.

Volgens informatie die de Vlaamse jezuïeten zondagochtend in Brussel kregen, waren er vier daders, gekleed in legeruniformen. Toen De Haes op weg was naar huis, reed er een busje voor hem dat hem op een bepaald ogenblik tot staan bracht. Het bestuur van de Vlaamse jezuïeten vermoedt dat de pater door de overvallers van kant werd gemaakt omdat hij te weinig of geen geld op zak had.

Ook volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken was pater De Haes het slachtoffer van een criminele en geen politieke daad. De Belgische ambassade in Kinshasa zal bij de bevoegde instanties vragen dat zaak grondig wordt onderzocht opdat de omstandigheden van deze gewelddaad aan het licht komen.

In het 6 miljoen inwoners tellende Kinshasa vinden de laatste tijd in toenemende mate berovingen plaats. Op 8 maart eindigde een overval op een tankstation in de wijk Binza, niet ver van Mont Ngafula, in een bloedbad waarbij vier personen het leven lieten. Eind april kondigde de opperbevelhebber van het Congolese leger, generaal Kisempia Sungilanga Lombe, een reeks maatregelen aan in de Congolese hoofdstad: een versterking van surveillancepatrouilles met inzet van de militaire politie. Ook zou de verplaatsing van militairen beter in het oog worden gehouden. ,,Straffeloosheid heeft geen plaats in het leger en alle militairen die in overtreding zijn, moeten worden gearresteerd en voor de krijgsraad gebracht'', aldus de generaal. Sommige soldaten werden verdacht van betrokkenheid bij overvallen.

De hoeveelheid in Kinshasa circulerende vuurwapens is de laatste maanden eveneens toegenomen. Dat zorgt volgens de bewoners voor grote spanningen. Ook de economische situatie in de stad is intussen gespannen. Transportkosten zijn in de laatste maand met bijna 50% toegenomen, terwijl de Congolese frank sinds eind 2004 steeds verder in waarde daalt.