AMSTERDAM - De man die ervan verdacht wordt Pim Fortuyn te hebben doodgeschoten, opereerde waarschijnlijk in zijn eentje. Dat blijkt voorlopig uit het onderzoek, meldt het Openbaar Ministerie (OM) woensdag. De verdachte, Volkert van der Graaf, blijft nog zeker tien dagen in voorlopige hechtenis. Dat heeft de rechter-commissaris in Amsterdam woensdagmiddag beslist. De man heeft volgens een woordvoerder van Justitie nog geen verklaring afgelegd.
De Nederlandse politie en justitie doen een uitgebreid onderzoek naar de achtergronden van de opgepakte dierenactivist. Van der Graaf had geen wapenvergunning, bevestigt een woordvoerder van justitie in Amsterdam. Hij was ook niet aangesloten bij een schietvereniging. Het wapen waarmee Fortuyn vermoedelijk is doodgeschoten, is vlak na de schietpartij in de buurt van de plaats van de moord gevonden.

De onderzoeksrechter heeft ook beslist dat de verdachte in alle beperkingen blijft zitten. Dat betekent dat hij geen contact mag hebben met de buitenwereld. Wel mag zijn advocaat hem bezoeken.

Binnen die termijn van tien dagen wordt Van der Graaf voorgeleid aan drie andere rechters die een beslissing nemen over een eventuele verlenging van de voorlopige hechtenis. In dit stadium van het juridisch traject vinden geen openbare zittingen plaats; alles gebeurt achter gesloten deuren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig