BRUSSEL - Binnenkort kunnen Belgische domeinnamen voor internetadressen ook verhandeld worden. Tot nog toe was een domeinnaam persoonlijk en niet overdraagbaar. Dat meldt de Raad van Bestuur van DNS, de organisatie die verantwoordelijk is voor de registratie van Belgische domeinnamen, woensdagmorgen.
Op dit moment kan men een domeinnaam enkel voor eigen gebruik registreren. Alleen bij overdracht van activa kan een domeinnaam naar een andere licentiehouder overgedragen worden.

Daarmee wilde men verhinderen dat cybersquatters de naam van andere bedrijven zouden gaan registreren met de bedoeling deze daarna met woekerwinsten door te verkopen aan de rechtmatige eigenaar.

Ondertussen blijkt dat dit relatief weinig voorkomt. Bovendien biedt de alternatieve geschillenbeslechtingsprocedure en daarnaast ook de klassieke rechtscolleges afdoende bescherming.

De regel van de niet-overdraagbaarheid werd eerder als een beperking ervaren voor het normale economische verkeer dan als een bescherming tegen misbruiken.

In de meeste landen kunnen domeinnamen vrij verhandeld worden. Het is nog niet duidelijk wanneer DNS de maatregel in België invoert.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig