JERUZALEM - Zeker 16 mensen zijn dinsdagavond gedood bij een zelfmoord- aanslag in Rishon le Zion, een stad ten zuiden van Tel Aviv. Dat heeft de Israëlische politie bekendgemaakt. De extremistische organisatie Hamas heeft de aanslag opgeëist. Kort daarna vond woensdagmorgen een tweede aanslag plaats bij de noordelijke stad Haifa. Daarbij zijn er geen slachtoffers gevallen, meldt de politie.
De aanslag in Tel Aviv werd in de biljartzaal van de stad gepleegd. "Het was een kamikaze die een sterke explosieve lading op zich droeg", verklaarde een politieofficier op de openbare televisie.

Haifa

Nog woensdagmorgen heeft een Palestijn zich opgeblazen op een kruispunt bij de noordelijke Israëlische stad Haifa. Daarbij vielen geen slachtoffers. Ook de dader is nog in leven. Vermoedelijk zijn de explosieven eerder afgegaan dan de bedoeling was.

De Palestijn was waarschijnlijk op weg naar een bushalte waar een groep soldaten stond te wachten, meldt de Israëlische legerradio.

Arafat veroordeelt aanslag

De Palestijnse Autoriteit onder aanvoering van Yasser Arafat heeft de zelfmoordaanslag veroordeeld. De Palestijnse president Yasser Arafat heeft de Palestijnse veiligheidsdiensten opgedragen "alle terreurdaden" tegen Israëlische burgers te voorkomen.

Sharon denkt aan uitwijzing Arafat

De Israëlische premier Sharon zal de strijd tegen de ,,Palestijnse terroristische infrastructuur'' onverminderd voortzetten na de jongste Palestijnse zelfmoordaanslag in zijn land. ,,We zwichten niet voor chantage. Dit geeft de ware intenties van de Palestijnse Autoriteit weer'', aldus Sharon, die zijn verblijf in Washington vroegtijdig afbrak.

Hij zou ernstig overwegen om de Palestijnse president Yasser Arafat uit te wijzen uit de autonome Palestijnse Gebieden. Dat bericht de Israëlische radio woensdagmiddag.