BRUSSEL - In de eerste ontslagbrief van voormalig NMBS-baas Christian Heinzmann staan heel andere motivaties dan in de tweede ontslagbrief die minister Isabelle Durant vorige week heeft bekendgemaakt. Dat blijkt uit de brief die aftredend NMBS-baas Heinzmann aan de Kamer heeft bezorgd.
De brief werd aan de commissie Infrastructuur overgemaakt en verzonden naar de commissieleden. Heinzmann stelt daarin dat hij meende dat hij de vrijheid zou krijgen om zich te organiseren en het overheidsbedrijf te leiden.

Heinzmann leefde in de overtuiging dat hij vrij zijn staf kon aanduiden, maar zelfs de directeur-generaal kon hij niet zelf kiezen. Het ging om een "duidelijk politieke benoeming" aan wie hij belangrijke investeringen inzake materieel diende voor te leggen.

"De ervaring heeft mij geleerd dat om vooruit te gaan, ik me moet kunnen omringen met mensen waarin ik volledig vertrouwen heb, en dat is in dit geval niet zo", aldus nog Christian Heinzmann.

Voorts betreurt hij dat er tot dan toe nog geen contractvoorstel was waarover vrij kon onderhandeld worden. Dat voedde voor hem het vermoeden dat eens de benoeming aanvaard was, hij voor voldongen feiten geplaatst zou zijn en zijn manoeuvreerruimte nog meer beperkt zou zijn.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig