Berlusconi: 'Tentenkamp is weekendje op camping'
Foto: reuters
De Italiaanse regeringsleider Silvio Berlusconi heeft de slachtoffers van de aardbeving die in tentenkampen ondergebracht zijn, op zijn eigen kenmerkende manier een hart onder de riem gestoken.
Natuurlijk is dit 'absoluut tijdelijk', zei hij aan het Duitse televisiestation n-tv bij een bezoek aan de getroffen regio, 'maar neem het op als een weekend kamperen'. 'Er ontbreekt niets, er zijn medicijnen, warm eten en dekens voor de nacht', aldus Berlusconi.

Dinsdag had de premier, die bekendstaat om zijn omstreden uitlatingen, de getroffen inwoners in Aquila aangeraden op kosten van de staat een uitstap naar de Adriatische kust te maken, terwijl de overheid een lijst van de beschadigde woningen opstelt.

Ongeveer 3.000 daklozen zijn in de kuststreek al in hotels en pensions ondergebracht. De linkse krant L’Unità vatte de uitspraken van de miljardair en mediamagnaat als volgt samen: 'ga naar zee, ik betaal alles'.

In totaal zijn er 2.962 tenten opgezet voor ongeveer 18.000 mensen. Dinsdagnacht werden verschillende mensen opgepakt terwijl ze verlaten huizen wilden plunderen.

Twee dagen na de zware aardbeving in de Abruzzen is het aantal slachtoffers opgelopen tot 260. Negen van de geborgen lijken zijn nog niet geïdentificeerd. De reddingswerkers gaan ervan uit dat het aantal doden nog zal oplopen. Zware naschokken bemoeilijken de hulp en hebben nog meer huizen laten instorten.