F-16's onderscheppen verdacht vliegtuig
Foto: EPA
ROME - Twee F-16’s van de Italiaanse luchtmacht hebben vandaag enkele uren na de begrafenis van paus Johannes Paulus II een verdacht vliegtuig onderschept dat op weg was naar de luchthaven Ciampino bij Rome. Er bleek geen bom aan boord te zijn, meldt het Italiaanse persagentschap Ansa.
Twee F-16 straaljagers hebben vanmiddag een verdacht vliegtuig, een LearJet-131 zakenvliegtuig, onderschept en het naar de militaire luchtmachtbasis van Pratica di Mare, nabij Rome, afgeleid voor controle.

Generaal Leonardo Tricarico, stafchef van de luchtmacht, verklaarde dat de geheime diensten er, op basis van een ,,vertrouwelijke bron", van uit gingen dat het vliegtuig een bom aan boord had. De controle die daarop volgde, bleek negatief.

Volgens de eerste beschikbare informatie kwam het toestel uit Belgrado en was het op weg naar de luchthaven van Ciampino, waar het enkele Macedonische toplui kwam ophalen die aanwezig waren geweest op de uitvaartplechtigheid van Paus Johannes Paulus II. Ciampino was uit veiligheidsoverwegingen in verband met de begrafenis van de paus gesloten. De Amerikaanse delegatie met onder meer president George Bush was al naar Washington vertrokken toen het verdachte vliegtuig opdook.