TOKYO - In zijn woonplaats Tokyo is vandaag de regisseur Yoshitaro Nomura overleden op 85-jarige leeftijd. Nomura regisseerde en produceerde tientallen films en stond bekend als een van Japans beste filmmakers.

Critici beschouwen de thriller Kasteel van Zand (Suna no utsuwa) uit 1974 als zijn beste werk en als een van de hoogtepunten in de Japanse cinematografie. Nomura overleed in een ziekenhuis in Tokyo aan een longontsteking, aldus zijn zoon Yoshiki Nomura.

Nomura begon zijn carrière op 22-jarige leeftijd bij de filmmaatschappij Shochiku en maakte twaalf jaar later zijn debuut als regisseur met de film Hato (Duif). Hij regisseerde in totaal 89 films en werd vooral bekend door ijzersterke thrillers waarin verhulde kritiek werd geleverd op de Japanse maatschappij.

Orde van de Rijzende Zon

Nomura geldt als een van de pioniers van de Japanse film noir. Zijn laatste film regisseerde hij in 1985. Daarna legde hij zich toe op het produceren van films en het begeleiden van jonge regisseurs. In 1995 werd Nomura onderscheiden met de Orde van de Rijzende Zon, een van de belangrijkste Japanse ereprijzen.