Mooie mensen verdienen meer
ST. LOUIS - Mooie mensen hebben gemiddeld een hoger salaris dan mensen die als lelijk worden ervaren. Dat blijkt uit een onderzoek van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Ook lengte kan een factor zijn bij hoeveel er maandelijks wordt bijgeschreven op je rekening.

In de april-editie van The Regional Economist, het tijdschrift van de centrale bank van St. Louis, onderzoeken de econoom Michael Owyang en analist Kristie Engemann de invloed van uiterlijk op het gemiddelde salaris. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die algemeen als aantrekkelijk worden beschouwd, vijf procent meer verdienen dan gemiddeld. Mensen die als lelijk worden gezien, krijgen gemiddeld negen procent minder loon, aldus Owyang en Engemann.

Bij vrouwen is ook een opvallende relatie tussen gewicht en salaris: dikke vrouwen verdienen gemiddeld 17 procent minder dan slanke vrouwen. Bij mannen is lengte van invloed. Mannelijke managers en directeuren zijn gemiddeld 7,5 centimeter langer dan de gemiddelde man.

De onderzoekers stellen dat niet duidelijk is of sprake is van discriminatie van lelijke mensen, dikke vrouwen en kleine mannen. Een van hun hypotheses is dat mensen die aantrekkelijker worden gevonden betere sociale vaardigheden ontwikkelen en daardoor meer carrière maken, wat zich weer vertaalt in een hoger salaris.