ROME - Ook op de aanpalende pleinen wordt de mis meegevolgd door tienduizenden mensen, onder wie veel Polen. Onder meer op het Piazza del Risorgimento, vlak bij het Vaticaan, staat een groot scherm opgesteld. De sfeer is rustig op het plein, mensen volgen stilletjes de beelden van de uitvaart.
,,Sinds zijn dood is alles in Polen veranderd'', zegt een Pools meisje dat de begrafenis op het plein meevolgt. ,,We gaan nu dagelijks naar de kerk, alles is anders geworden.'' ,,Ik kan mijn gevoelens heel moeilijk onder woorden brengen'', zegt Michael, een jonge Pool. ,,Ik heb een krop in mijn keel van deze dag.''

Toch is vandaag niet alleen een dag van rouw, zegt een ander Pools meisje. ,,We zijn heel blij. Ik huil omdat ik God moet danken voor dit samenzijn.'' Een derde vrouw pikt daarop in. ,,Ik heb met Italiaanse mensen gesproken en ik weet nu dat wij Polen hem niet onze paus mogen noemen, maar de paus van iedereen.''

Communie

Opmerkelijk is dat ook op de pleinen waar de schermen staan, de communie uitgedeeld wordt. Op het moment dat de misviering op het Sint-Pietersplein op dat punt was aanbeland, verschenen op het Piazza Rissorgimento twee priesters die hosties aan de massa begonnen uit te delen.

Op het einde van de viering, wanneer de kist van Johannes Paulus II naar de Sint-Pietersbasiliek binnengedragen wordt, worden talloze Poolse vlaggen en vlaggen van Solidarnosc, de Poolse vakbond van Lech Walesa, in de lucht gestoken.