Dalai Lama bezoekt Japan
TOKYO - De Dalai Lama, de spirituele leider van de Tibetaanse boeddhisten, is vandaag in Japan aangekomen om enkele bijeenkomsten in de zuidwestelijke prefectuur Kumamoto bij te wonen. Het is het veertiende bezoek van de Dalai Lama aan Japan.

Tijdens zijn twaalf dagen durende bezoek zal de verbannen spirituele leider enkele toespraken houden en tempels en gedenkplaatsen in Kumamoto, Tokyo, Kyoto en Ishikawa bezoeken.

Spiritueel symbool

Sinds 1967 bezocht de Dalai Lama Japan al veertien keer. Voor elk bezoek verleende de Japanse overheid hem een visum, ondanks groot ongenoegen van China. Voor Peking verpersoonlijkt de Dalai Lama het Tibetaanse streven naar onafhankelijkheid van China.

Een woordvoerder van het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken verduidelijkte dat Tokyo het probleem beschouwt als een binnenlands probleem in China en dat Japan visa toekent op basis van haar eigen wetgeving. Volgens de woordvoerder mocht de spirituele leider Japan enkel bezoeken op voorwaarde dat hij zich onthoudt van alle politieke activiteiten.