Honderden pelgrims onwel

Voor en tijdens de uitvaartplechtigheid zijn honderden aanwezigen onwel geworden. In de buurt van de Sint-Pietersbasiliek, waar de begrafenisplechtigheid plaatsvond, hadden voor 8 uur al ongeveer 250 mensen hulp nodig. Zeven van hen moesten opgenomen worden in het ziekenhuis. Een vrouw van Sri Lankaanse afkomst die twee maanden zwanger is, kreeg medische hulp toegediend onder de obelisk die in het midden van het Sint-Pietersplein staat. Ze werd weggedragen op een draagberrie. Op dezelfde plaats werd iets later een andere jonge vrouw onwel door een daling van de bloeddruk. Een vrouw van om en bij de zestig jaar die de ceremonie volgde op een groot scherm in het centrum van Rome, is het slachtoffer geworden van een herseninfarct. Zij is onmiddellijk naar het ziekenhuis gebracht.

,,Voor het ogenblik zijn er geen al te grote problemen en de organisatie verloopt vlot'', verklaarde Paolo Molinari van de Italiaanse Civiele Bescherming niettemin aan de pers. De Civiele Bescherming had zowat 10.000 hulpverleners ingezet.

Gratis Poolse krant

De Italiaanse gratis krant Metro heeft vandaag een speciale editie in het Pools gemaakt. Die wordt in Rome massaal uitgedeeld.

Begrafenisplechtigheid rechtstreeks uitgezonden in Israël

In Israël is de begrafenisplechtigheid van de overleden kerkvorst rechtstreeks uitgezonden door de openbare televisie en de tweede belangrijkste privé-nieuwszender. Ook de openbare radio wijdt een speciale uitzending aan de uitvaart van Johannes Paulus II.

Tijdens de uitzending verscheen op het scherm de boodschap dat de paus in maart 2000 vergiffenis vroeg voor de misdaden die de christenen pleegden tegenover de joden, maar er werd ook herinnerd aan de weigering van de kerkvorst om de stilte van Pius XII over de Shoah te veroordelen.

Duizenden Filipijnen volgen uitvaart op schermen

Duizenden mensen zijn bijeengekomen in een park in de Filipijnse hoofdstad Manila om er samen te bidden voor de overleden paus. In het park werden ook vier gigantische televisieschermen opgezet zodat de uitvaartplechtigheid vanuit Rome rechtstreeks gevolgd kan worden. Tien jaar geleden droeg de overleden kerkvorst in hetzelfde Rizal Park een misviering op voor meer dan vier miljoen gelovigen.De Filipijnen zijn het grootste katholieke land in Azië. Meer dan 80 procent van de bevolking, in totaal 84 miljoen inwoners, zijn aanhangers van het katholieke geloof.

Kritiek op afwezigheid Nederlands koningshuis

De afwezigheid van het Nederlands koningshuis op de begrafenis van paus Johannes Paulus II is in Nederland op onbegrip en kritiek gestoten. De krant met de grootste oplage, De Telegraaf, schreef dat het ,,niet passend'' is dat koningin Beatrix, noch een vertegenwoordiger van de koninklijke familie is afgereisd naar Rome en dat daar geen reden voor wordt gegeven. Nederland wordt op de plechtigheid vertegenwoordigd door premier Jan Peter Balkenende. Een woordvoerder van de regering benadrukt dat de premier ook koningin Beatrix vertegenwoordigt. De Volkskrant schrijft dat kerkelijke en politieke vertegenwoordigers verontwaardigd zijn over de afwezigheid van de koningin.

De Nederlandse kardinaal Adrianus Simonis zegt in Rome dat het koningshuis zijn eigen overwegingen maakt en hij zich daarmee niet kon bemoeien. Toppolitici onthielden zich van commentaar. Toch spreekt voormalig premier Dries van Agt van een ,,belediging''.

In het protestante Nederland had zelfs de katholieke kerk een moeilijke verhouding met paus Johannes Paulus II. In de jaren ’80 wees ze de hervomingen van de paus af. Zijn bezoek in 1985 vond plaats in een onderkoelde sfeer en er waren tegendemonstraties van katholieken. De laatste jaren verbeterde de verhouding. Alle Nederlandse bisschopen zijn tijdens het pontificaat van Johannes Paulus II benoemd.

800.000 gelovigen bekijken uitvaart vanuit Krakau

Ongeveer 800.000 mensen zijn bijeengekomen op een plein in het Poolse Krakau om er samen te bidden en de uitvaartplechtigheid van paus Johannes Paulus II te volgen op grote schermen. Op hetzelfde plein ging de overleden paus tijdens zijn laatste reis in augustus 2002 een misviering voor in aanwezigheid van in totaal drie miljoen gelovigen.

In Polen werd vandaag ook uitgeroepen tot officiële feestdag. Alle openbare gebouwen, bedrijven en handelszaken houden hun deuren dan ook gesloten.

Schotelantenne voor monniken uit Wales

De vijftien katholieke monniken van het eiland Caldey, aan de kust van Wales, hebben een schotelantenne laten overvliegen om de begrafenis van de paus te kunnen volgen. Een televisie hadden ze al, maar de ontvangst was dermate slecht dat ze weinig of geen uitzendingen konden volgen. Met de schotelantenne kan dat nu dus wel.

Personeel van Vaticaan krijgt bonus

Werknemers van Vaticaanstad zullen binnenkort een bonus ontvangen als dank voor hun werk tijdens de 26 jaar dat Paus Johannes Paulus II heeft geregeerd. Dat schrijft de Italiaanse krant La Repubblica .

De eenmalige bonus bedraagt een maandloon en wordt traditioneel gegeven na het overlijden van een paus. Vroeger kregen de werknemers van de kleinste staat per wereld twee bonussen, een wanneer de paus overleed en een wanneer een nieuwe kerkleider was gekozen.

Tsjechische president maakt noodlanding in München

Het vliegtuig met de Tsjechische president Vaclav Claus heeft op weg naar Rome een noodlanding gemaakt in München. In een officiële verklaring melden medewerkers van de president dat het vliegtuig laat donderdagavond een noodlanding maakte omdat er een scheur zat in de cockpit. Niemand raakte gewond en de Tsjechische delegatie kon de reis voortzetten.

Maandag minuut stilte in Europees Parlement in Straatsburg

Bij de start van de plenaire zitting van het Europees Parlement op maandag 11 april, zal een minuut stilte gehouden worden voor de overleden paus Johannes Paulus II. Parlementvoorzitter Josep Borrell zal ook een verklaring afleggen als herinnering aan de paus.

Lege pausmobiel in Mexico-stad als eerbetoon

Duizenden mensen zijn gisteravond in Mexico-stad de straat opgegaan om een lege pausmobiel voorbij te zien komen. Het voertuig maakte bij wijze van eerbetoon aan de overleden paus Johannes Paulus II een tour door de stad. De paus heeft Mexico vijf keer bezocht en werd bij vier van die bezoeken rondgereden in de pausmobiel, die gisteren langzaam van de residentie van de nuntius in het zuidoosten van Mexico-stad naar de Guadalupe-basiliek reed, waar de paus drie jaar geleden Juan Diego heilig verklaarde.

Verlichting Empire State Building uitgeschakeld

Het Empire State Building in New York werd donderdagnacht in het duister gehuld ter nagedachtenis aan paus Johannes Paulus II. Dat heeft een woordvoerder van het gebouw donderdag aangekondigd. De verlichting van de wolkenkrabber, die van kleur verandert ter gelegenheid van grote evenementen of vieringen, werd om 21:27 (vrijdag 02:27 Belgische tijd), het stervensuur van de paus op 2 april, gedoofd. ,,Wij willen een plechtig eerbetoon brengen aan deze grote man van vrede en aan zijn nalatenschap voor de komende generaties'', aldus Howard Rubenstein, woordvoerder van het Empire State Building.