Paus rust in crypte
Foto: foto's: ap, epa, reuters
VATICAANSTAD - Om 12.40 uur is in Rome de begrafenisplechtigheid van paus Johannes Paulus II beëindigd. De viering werd op het Sint-Pietersplein bijgewoond door naar schatting 300.000 gelovigen, die af en toe spontaan begonnen te applaudiseren. Om 14.20 uur is het stoffelijk overschot van de paus dan bijgezet in de crypte onder de Sint-Pietersbasiliek.
14.20 uur: de crypte

Het Vaticaan maakt bekend dat het stoffelijk overschot van Paus Johannes Paulus II begraven is in de crypte onder de Sint-Pietersbasiliek. De begrafenisceremonie duurde een tweetal uur en werd niet bijgewoond door de media. De basiliek zal opnieuw toegankelijk zijn voor de gelovigen vanaf morgen 07.00 uur. Belangstellenden zullen echter tot maandag moeten wachten om de crypte te mogen betreden.

13 uur: in de catacomben

De kist met het lichaam van de overleden paus werd door hoge geestelijken naar de catacomben onder de Sint-Pietersbasiliek gedragen. De kist is verzegeld en na de uitvaartceremonie in een tweede, zinken en een derde, walnoothouten kist geplaatst.

12.35 uur: einde viering

De kist van paus Johannes Paulus - een eenvoudige kist in cypressenhout, enkel versierd met de letter M, een verwijzing naar de maagd Maria - wordt terug de Sint-Pietersbasiliek ingedragen door twaalf lijkdragers op de tonen van het Requiem Eternam. Dat gebeurt opnieuw onder luid applaus van de menigte op het Sint-Pietersplein.

Op het Piazza del Risorgimento, een plein waar veel Polen bijeengekomen zijn, worden talloze Poolse vlaggen en vlaggen van Solidarnosc, de Poolse vakbond van Lech Walesa, in de lucht gestoken.

12.30 uur: In Paradisum

Met het zingen van In Paradisum (Begeleid hem naar het paradijs) loopt de stijlvolle plechtigheid op zijn einde. De viering duurt zo'n 2,5 uur, wat iets minder lang is dan de 3 uur die op voorhand geschat werd.

12 uur: oosterse ritus

Ook de kerken van de oosterse ritus hebben hun inbreng in de plechtigheden. Zij brengen een in het Grieks gezongen eerbetoon aan de paus.

11.50 uur

De eigenlijke misviering is voorbij. Opnieuw breekt spontaan applaus los en de menigte scandeert de naam van de paus. Er wordt ook ,,Santo, santo'' gescandeerd: sommigen willen Karol Wojtyla zo snel mogelijk heilig verklaard zien. Het duurt enkele minuten voor kardinaal Ratzinger de plechtigheid kan voortzetten.

11 uur: communie

Duizenden pelgrims op het Sint-Pietersplein ontvangen de communie. Zo'n 360 priesters delen bijna een half uur lang hosties uit, begeleid door religieuze gezangen.

Na de communie scanderen de gelovigen minutenlang en vragen ze Johannes Paulus II onmiddellijk heilig te verklaren.

10.30 uur: homilie

In zijn homilie blikt de Duitse kardinaal Joseph Ratzinger terug op het leven van de ,,geliefde paus'', van zijn dagen als fabrieksarbeider in het door de Nazi's bezette Polen tot zijn laatste dagen, als leider van alle katholieken. ,,Vandaag begraven we zijn stoffelijke resten in de aarde, als het zaad van onsterfelijkheid. Onze harten zijn vervuld van droefheid, maar tegelijk ook van vreugdevolle hoop en diepe dankbaarheid'', zei Ratzinger in het Italiaans. Hij wordt meermaals onderbroken door spontaan applaus. Hij zegt ook dat Johannes Paulus II ,,tot op het einde'' priester was, een priester die zijn leven gaf voor God en zijn kudden, ,,vooral tijdens het lijden van zijn laatste maanden''.

De stem van de doorgaans stoicijnse kardinaal stokt even als hij het heeft over het laatste publieke optreden van de paus, op paaszondag. ,,We mogen er zeker van zijn dat de paus aan het venster van het huis van onze Vader staat en dat hij ons ziet en ons zegent.''

10.20 uur: ,,herder van de mensheid''

De plechtigheid wordt voorgegaan door kardinaal Ratzinger, die begon met een gebed: ,,God, Vader en herder van de mensheid, bezie uw familie die hier bijeengekomen is en geef uw dienaar en onze paus Johannes Paules II, die in de liefde van Christus uw Kerk leidde, de beloning die aan trouwe dienaars van het woord beloofd is.''

De eerste lezingen worden uitgesproken door twee jonge gelovigen, een jonge Spaanse vrouw, Alejandra Correa, en een Britse jongeman John G. MacDonald.

10 uur: plechtigheid begint

Op de tonen van het Requiem Eternam begint de begrafenisplechtigheid. Op het Sint-Pietersplein breekt spontaan applaus los als de kist door twaalf lijkdragers de basiliek uitgedragen wordt.

9.10 uur: uitgebreide Belgische delegatie

In Rome zijn naast tal van andere hoogwaardigheidsbekleders ook de Belgische koning en koningin aangekomen. Naast koning Albert II en koningin Paola, zijn ook premier Guy Verhofstadt, kamervoorzitter Herman De Croo (VLD) en vice-premier Didier Reynders (MR) ter plaatse. Zij zullen de vijf officiële plaatsen innemen die ons land heeft gekregen op de begrafenis van de paus. Andere genodigden die al zijn aangekomen, zijn: een delegatie van het Luxemburgse vorstenhuis, secretaris-generaal van de VN Koffi Annan, de Spaanse koning Juan Carlos, de Britse premier Tony Blair en zijn echtgenote, en de Franse president Chirac en zijn vrouw.

9 uur: Charles zonder Camilla

Onder de vertegenwoordigers van de koningshuizen bevindt zich ook de Britse prins Charles, die zijn eigen huwelijk moest uitstellen door de begrafenis. Opvallend is dat hij de plechtigheid zonder zijn toekomstige echtgenote, Camilla Parker Bowles, bijwoont. Ook het Nederlandse koningshuis laat verstek gaan. Onze noorderburen worden vertegenwoordigd door Jan Peter Balkenende.

7.30 uur: lichaam paus in kist gelegd

Het lichaam van paus Johannes Paulus II wordt in een bescheiden ceremonie in een houten kist gelegd.

Zoals het protocol dat voorschrijft, was de de dag begonnen met een gebed door de camerlengo, kardinaal Eduardo Martinez Somalo in de Sint-Pietersbasiliek.

Nadien plaatste de secretaris van de paus en ceremoniemeester, aartsbisschop Stanislaw Dziwisz, Piero Marini, een witte sluiter over het gelaat van de paus.

Het lichaam is gekleed in liturgische gewaden. In de kist liggen ook enkele medailles die herinneren aan zijn pontificaat en een loden buis met daarin een korte beschrijving van zijn leven en werk.

7 uur: Sint-Pietersplein open

Iets na 7 uur wordt het Sint-Pietersplein door de veiligheidsdiensten opengesteld voor het grote publiek. De mensenmassa moet in twee rijen voorbij de metaaldetectoren die rond het plein werden opgesteld.

Veel toeschouwers brachten de nacht in openlucht door om zeker een plaatsje te kunnen bemachtigen voor de plechtigheid onder leiding van de Duitse kurie-kardinaal Joseph Ratzinger.