Club verkoopt Cercle oplawaai
Foto: belga
Stijn Stijnen zorgde voor de broodnodige reddingen in het eerste kwartier, de uitgekookte Sonck klaarde prompt de klus in twee minuten: meer had Club Brugge niet nodig om Cercle een flinke oplawaai te verkopen in de Brugse derby.
Club Brugge heeft zich voor de tweede keer dit seizoen de ploeg van ’t stad gedoopt. In de tijdspanne van anderhalve minuut verkocht blauw-zwart de kleine broer een rechte én een links hoek waarna Cercle verslagen in de touwen hing. Cercle blijft daardoor onderaan de linkerkolom bengelen, Club staat nog steeds stevig op de derde plaats.

De man die de wekelijkse druk op Jacky Mathijssen verlichtte was Wesley Sonck. De Ninovieter, vorig weekend voor het eerst in bijna drie maanden weer in de basis, is weer helemaal terug en hoe. Halverwege de eerste helft zorgde Sonck er in hoogsteigen persoon voor dat de moed van de ‘thuisploeg’ in de schoenen zonk met twee doelpunten. Twee keer op een voorzet vanaf de rechterflank waarbij Sergeant en Boi zich in de luren lieten leggen door de sluwe spits.

Stijnen redt de meubelen

De 0-2-achterstand kwam als een donderslag bij heldere hemel voor de troepen van De Boeck. Tot dan had doelman Verbist enkel moeten tussenkomen op een poging van de doorgebroken Akpala. Cercle Brugge daarentegen dicteerde de wet in het eerste kwartier. De Boeck had winteraankoopjes Kelhar en Foley op de bank gelaten en Portier en De Smet weer aan de aftrap gebracht. Daardoor stond Iachtchouk nog eens in de punt van de aanval. De Oekraïner kopte in de openingsminuut meteen naast en testte meteen daarna de vuisten van Stijnen. De nationale nummer een kreeg amper adem want ook op een schot van Buffel moest hij alles uit de kast halen. Alcaraz ruimde op voor de aanstormende De Smet. Smetje, volgend seizoen mogelijk bij de aartsrivaal, had dé kans op de 1-0 maar hij kopte van dichtbij op Stijnen, die ook sneller op de bal was dan Buffel na een foutje van Simaeys.

Club mocht zijn doelman op de blote knieën danken want in de gevatte blauw-zwarte counters liep het telkens mis in de laatste meters. Vooral Vargas liep er aanvankelijk ongeïnteresseerd bij. Tot Sonck het moment rijp achtte en zijn nummers tien en elf van de competitie scoorde. Cercle was zwaar aangeslagen na die onverwachte 0-2 en kreeg voor de rust geen enkele aanval meer in mekaar geknutseld. Club controleerde moeiteloos.

Negende voor Akpala

Club kwam met een flinke scheut zelfvertrouwen uit de kleedkamer en dreigde meteen via Sonck. En het gezichtsverlies van Cercle tegenover de buurman werd er vroeg in de tweede helft alleen groter op. Op een snelle tegenstoot via Dirar maakte Akpala nog zijn negende van het seizoen.

Ondanks de inbreng van Kanu hield Club nog vrij makkelijk de rangen gesloten. Akpala en Sonck zaaiden zelfs nog een paar keer vertwijfeling maar slaagden er niet meer in te scoren. Aan de overzijde kreeg Buffel nog geel voor een schwalbe. Gombami schonk Cercle uiteindelijk nog even hoop maar de 1-3 kwam te laat. Iachtchouk miste namelijk de kans op de 2-3.

Club, dat het behalve een kwartier naar adem happen vrij aardig deed, behoudt zo de vierpuntenkloof met Genk. Het hoopt nog maar eens dat dit het begin is van een reeks zeges. Volgende week komt AA Gent op bezoek. Bij de buren is het evenwel tijd voor bezinning. Cercle won geen competitieduel meer sinds de hold-up in Anderlecht half januari en moet nu op Dender de zwarte 4 op 21 rechttrekken. Iets wat met het Genkse getouwtrek rond Glen De Boeck geen sinecure is.