Danneels vindt dat paus zich moet excuseren
Foto: PN
In de plaats van de paus zou aartsbisschop Godfried Danneels zich openbaar verontschuldigen tegenover het Joodse volk.
Dat verklaarde hij zondagmiddag tijdens een debat over de zaak Williamson in het programma "Controverse" (RTL-TVi).

"Ik zou me in het openbaar verontschuldigingen want het negationisme, dat geen enkele zin heeft, nestelt zich in de geesten", aldus Danneels. De aartsbisschop veroordeelde krachtig de negationistische uitlatingen van de integristische bisschop Richard Williamson, wiens excommunicatie onlangs door het Vaticaan werd opgeheven.

Danneels zei dat hij zich beschaamd voelde tegenover de joodse gemeenschap. "Ik bied mijn excuses aan, ook al ben ik niet rechtstreeks verantwoordelijk voor dit alles. Ik schaam me dat ik een bisschop ben, net zoals hij", zei hij tot de groot-rabbijn van Brussel, Albert Guigui.

De Belgische kerkleider herhaalde dat paus Benedictus XVI nooit de excommunicatie van Williamson zou hebben opgeheven als hij op de hoogte geweest was van diens negationistische uitlatingen. Hij wees er wel op dat de excommunicaties van de integristische geestelijken niets te maken hadden met negationistische theorieën.

De groot-rabbijn zelf verwacht naar eigen zeggen ook een duidelijk standpunt van de paus: "Er is twijfel gezaaid in de geesten van de christenen: het kwaad is geschied. Wat wij willen, is dat de paus een zeer krachtige stelling inneemt tegen de negationisten, in het bijzonder tegen Williamson. Hij moet er ook aan herinneren hoezeer de Shoah een historische realiteit is en in tegenspraak is met het christelijk geloof."

Woensdag liet het Vaticaan weten dat de bisschop zich openbaar moest distantiëren van zijn verklaringen over de Shoah om zijn bisschoppelijke functies in de katholieke Kerk te kunnen opnemen. De paus zou niet op de hoogte geweest zijn van de uitspraken van Williamson. De omstreden bisschop liet zaterdag verstaan dat hij zijn uitspraken over de Holocaust niet zou herroepen zonder bewijzen van het tegendeel gevonden te hebben.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig