Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken vindt dat het arrest in de zaak-DHKP/C een slag heeft toegebracht aan de internationale strijd tegen het terrorisme. 'De uitspraak zal illegale groeperingen aanmoedigen.' Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht noemt die verklaringen 'onaanvaardbaar'.
'De uitspraak heeft voor reacties gezorgd in de Turkse publieke opinie', verklaarde het Turkse ministerie in een communiqué. 'Dergelijke arresten moedigen terroristische organisaties ongetwijfeld aan', luidde het vrijdag.

Het Antwerpse hof van beroep sprak de zeven Turken die in 2006 veroordeeld werden als leden van de Turkse extreemlinkse beweging DHKP/C, donderdag vrij voor het lidmaatschap van een terroristische groepering.

Ankara zal de uitspraak in detail bestuderen en bepalen of het mogelijk is die te betwisten, aldus het ministerie. 'Volgens de eerste informatie heeft het hof beslist dat de terroristische activiteiten van het DHKP/C in Turkije, Duitsland en Nederland het proces in België niet zouden beïnvloeden,' stelde het ministerie.

De Gucht: 'Onaanvaardbare uitspraken'

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open VLD) is niet te spreken over de Turkse verklaringen. 'Onafgezien van het feit of men het nu eens is met een uitspraak of niet, de rechterlijke macht is in België onafhankelijk', aldus De Gucht vrijdagavond in een persmededeling. 'Dit is een essentieel deel van elke democratische staat. Uitspraken als zou het Belgische gerecht het terrorisme in de hand werken, zijn totaal onaanvaardbaar.'