Veiligheidsanalyse na uitingen moefti over Wilders
Politiedeskundigen onderzoeken of uitspraken van de Syrische grootmoefti over de Nederlandse politicus Geert Wilders gevolgen hebben voor de veiligheid van de politicus of voor de veiligheid in Nederland.
De specialisten gaan na wat grootmoefti Ahmad Badr al-Din al-Hassoun op 15 januari precies over Wilders heeft gezegd tegen journalisten.

De moefti deed zijn uitlatingen in de wandelgangen van het Europees Parlement in Straatsburg, tegenover een journalist van het persagentschap ANP. Hij zei dat als het na de islamfilm van Wilders tot geweld en bloedvergieten komt, de Nederlandse politicus daarvoor verantwoordelijk is.

Mocht Wilders besluiten in de film de Koran te verbranden of te verscheuren, 'betekent dat simpelweg dat hij aanzet tot oorlogen en bloedvergieten,' aldus de geestelijke. 'Het is de verantwoordelijkheid van het Nederlandse volk om hem ervan te weerhouden.'

De deskundigen willen dat alle politiekorpsen in Nederland en andere bij de veiligheid betrokken partijen over de uitspraken van de grootmoefti worden ingelicht. Overigens stellen bronnen dat er vooralsnog geen reden is om extra maatregelen te nemen.

Wilders wil dat de Koran in Nederland verboden wordt, omdat het volgens hem een fascistisch boek is dat aanzet tot geweld. Eerder riep hij moslims die in Nederland willen blijven op, de helft van de Koran te verscheuren.

Wilders verwacht dat zijn film in maart verschijnt.