België 2-0 achter tegen Tsjechië
Davis Cup-kapitein Julien Hoferlin had zijn gekke supportersbende meegebracht om België in Ostrava naar een stunt te loodsen. Tevergeefs: na de eerste dag leidt Tsjechië met 2-0. Het genadeschot kan vandaag al volgen in het dubbelspel.
Steve Darcis bracht er bij zijn echte officiële debuut – in 2005 had hij wel al eens mogen opdraven tegen de Amerikaan James Blake, maar dan wel in een afsluitende match zonder inzet – bijlange niet slecht af. Hij verloor in drie sets tegen Radek Stepanek (4-6, 6-7, 6-7), maar trok meer dan zijn streng. Stepanek kan heus wel meer dan vrouwelijk tennisschoon versieren – vandaag mag hij zich mijnheer Nicole Vaidisova noemen, vroeger was hij mijnheer Martina Hingis. Dankzij zijn lepe spel en zijn ervaring staat Stepanek op plaats 36 in de wereld.Snelle leerling Darcis daarentegen is een van de revelaties van het seizoen 2007. In Amersfoort pakte hij vorig jaar zijn eerste ATP-tornooi. Op de Australian Open begin dit seizoen ging Darcis nog ten onder aan stress – het is niet niets, spelen voor een volle Rod Laver Arena tegen Aussie Lleyton Hewitt. Darcis betaalde leergeld in Melbourne. Ook dat behoort tot de weg naar de top.

Darcis is een snelle leerling. Gisteren, in de Cez Arena, in de heksenketel die de Davis Cup altijd is, speelde Darcis complexloos. Hoezeer de zesduizend Tsjechen ook tekeergingen.

Stepanek echt in verlegenheid brengen kon hij niet in de eerste set – Stepanek pakte het aanvallend aan, kwam naar het net wanneer hij kon. Eén break was voldoende om de eerste set te pakken: 6-4. In de tweede maakte Darcis het Stepanek heel wat moeilijker. Hij sleepte een tiebreak uit de brand, waarin hij verloor met 7-4. Ook in de derde set liet Darcis niet echt steken vallen – voor het eerst kon hij Stepanek een game afhandig maken. De ervaren rot brak terug. Darcis bleef vechten, opnieuw tiebreak. Opnieuw trok Stepanek aan het langste eind: 7-5.

De les van het Davis Cup-debuut: Darcis kan meer dan aanklampen tegen een speler die heel wat hoger dan hem staat. Alleen was hij beter op belangrijke punten. Ervaring, heet zoiets. Ook niet-onbelangrijk: zijn blessuregevoeligheid lijkt Darcis onder controle te hebben. Darcis hecht veel meer belang aan preventieve oefeningen. Zijn doel dit seizoen is zijn tophonderdplaats bevestigen, en dan pas hogerop kijken.

Cortisonespuit

Eerder bleek Berdych (ATP 10) meer dan een maatje te groot voor Kristof Vliegen. Vliegen was nochtans met vertrouwen afgereisd naar Tsjechië. In Polen had hij een challenger op zijn naam geschreven, en belangrijk: hij had vier spelers rond de top zeventig geklopt. Ook op de Davis Cup-training speelde Vliegen als vanouds, tot grote bewondering van Davis Cup-kapitein Hoferlin. Hij sprak onomwonden van de Kristof Vliegen die speelde zoals een topdertigspeler.

Maar een dag voor zijn wedstrijd tegen Berdych speelde een oud zeer op. Vliegens onderrug blokkeerde – met zijn lange, tengere lijf van hem heeft Vliegen daar wel vaker last van op een stroeve ondergrond. De ernst was niet van dien aard om forfait te geven – hij werd opgekalefaterd en kreeg een cortisonespuit – maar hinderde Vliegen wel om bijvoorbeeld een dubbele backhand te slaan.

Nu is de vraag wat een volledig fitte Vliegen tegen Berdych had klaargemaakt. De Tsjech staat nummer tien van de wereld, niet slecht voor iemand van 22. Vorig jaar bereikte hij de kwartfinales van Wimbledon, waar hij op een Spaanse rots genaamd Rafaël Nadal botste.

Eén keer hadden Berdych en Vliegen elkaar al ontmoet, op het gras van Halle maakte Berdych het toen in twee sets af. Ook gisteren zat Vliegen nooit helemaal in de wedstrijd: 6-3, 6-1, 6-4, in een uur en achtenveertig minuten. Niet dat Vliegen barslecht speelde. Maar tegen het opslaggeweld en het zeer solide spel van Berdych kon hij niet op.

Dubbele klasse

Na één dag Davis Cup ziet het er niet zo goed uit. Want de Tsjechen staan vandaag klaar met een doorgewinterd dubbelspelduo: Pavel Vizner, nummer vijf van de wereld in het dubbel, en Lukas Dlouhy, nummer dertien. Ofwel: in theorie een onhaalbare klus. Julien Hoferlin noemde Tsjechië terecht een potentiële winnaar van de Davis Cup. 'We hebben niet één, niet twee, maar een paar mirakels nodig om de Tsjechen te kloppen.' Twee mirakels gingen alvast niet door.

Uitslagen:
Tomas Berdych (Tsj) - Kristof Vliegen (Bel) 6-3, 6-1, 6-4
Radek Stepanek (Tsj) - Steve Darcis (Bel) 6-4,7-6,7-6

Programma
zaterdag (vanaf 14u00):
Lukas Dlouhy/Pavel Vizner (Tsj) - Ruben Bemelmans/Olivier Rochus (Bel)

zondag (vanaf 13u00):
Tomas Berdych (Tsj) - Steve Darcis (Bel)
Radek Stepanek (Tsj) - Kristof Vliegen (Bel)

Israël en Zweden staan 1-1 gelijk

Israël en Zweden hebben elkaar in evenwicht gehouden tijdens de eerste dag van hun ontmoeting in de eerste ronde van de Davis Cup (Wereldgroep). Dudi Sela (ATP-67) bezorgde Israël een 1-0 voorsprong met 7-6 (10/8), 6-3, 6-1 winst tegen Jonas Bjorkman (ATP-71). Thomas Johansson (ATP-60) bracht Zweden langszij dankzij een vlotte 6-1, 6-1, 6-3 overwinning tegen Harel Lévy (ATP-152).

Rusland heeft 2-0 voorsprong tegen Servië

Rusland heeft een 2-0 voorsprong tegen Servië (1e ronde Wereldgroep.) Mikhail Youzhny (ATP-8) won vrijdag in Moskou met 2-6, 6-3, 6-2 en 6-4 van Nenad Zimonjic (ATP-689), Nikolay Davydenko (ATP-4) met 6-1, 1-6, 6-3, 1-6 en 6-2 van Viktor Troicki (ATP-114).