BRUSSEL - Vanaf 1 juni 2006 moeten bijna alle vrachtwagens tussen 3,5 en 12 ton uitgerust zijn met een snelheidsbegrenzer. De invoering past in de omzetting van een Europese richlijn. Het KB verschijnt nog deze maand in het Staatsblad, bevestigt het kabinet van minister van Mobiliteit Renaat Landuyt.

Een Europese richtlijn voorziet drie data voor de invoering van snelheidsbegrenzers voor vrachtwagens van 3,5 tot 12 ton. Vanaf 1 januari 2005 was de begrenzer verplicht voor nieuwe vrachtwagens. Daar stellen zich voor ons land geen problemen. Vanaf 1 januari 2006 was het in principe de beurt aan de vrachtwagens, ingeschreven tussen oktober 2001 en januari 2005, die gebruikt werden voor nationaal en internationaal vervoer. Op 1 januari 2007 is het dan ook de beurt aan vrachtwagens voor nationaal vervoer.

Een KB daarover van minister van Mobiliteit Renaat Landuyt wordt in februari nog gepubliceerd in het Staatsblad. Het KB bepaalt dat vanaf 1 juni de betrokken vrachtwagens moeten uitgerust zijn met een snelheidsbegrenzer. Er is dus geen retro-actieve regeling voor de vrachtwagens die volgens Europa in principe vanaf 1 januari 2006 al een begrenzer moesten hebben.

De transportsector reageert verdeeld. Febetra is alvast blij dat er geen retro-actieve regeling komt, maar bij SAV zegt men dat Landuyt eenzijdig de termijnen heeft vastgelegd.