KOPENHAGEN/BERLIJN - De hoofdredacteur van Jyllands Posten, de Deense krant die als eerste de spotprenten van de profeet Mohammed plaatste die voor zoveel ophef in de islamitische wereld hebben gezorgd, is van plan ook spotprenten over de holocaust te publiceren.

Hoofdredacteur Flemming Rose zei in een interview met American Morning van CNN dat zijn krant probeert in contact te komen met de Iraanse krant Hamshahri, die een cartoonwedstrijd over de holocaust heeft uitgeschreven. De bedoeling is om de holocaust-spotprenten op dezelfde dag te publiceren als Hamshahri, aldus Rose.

De Duitse regering veroordeelde de cartoonwedstrijd van Hamshahri als ,,een smakeloze poging een nieuw conflict te creëren''. Hamshahri, een van de grootste kranten van Iran en eigendom van het stadsbestuur van Teheran, zei de wedstrijd voor de inzending van spotprenten over de holocaust te hebben uitgeschreven ,,als test van de door het Westen gepropageerde vrijheid van meningsuiting''.

De Duitse onderminister van Buitenlandse Zaken Gernot Eller karakteriseerde de cartoonwedstrijd in de Berliner Zeitung als een nieuwe poging van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad om een conflict met het Westen te forceren. ,,Eerder riep hij op tot het van de kaart vegen van Israël en ontkende hij de holocaust. Nu zoekt hij opnieuw naar escalatie van een conflict'', aldus Erler. ,,Er is reden om ons ernstige zorgen te maken als een staatshoofd zijn bevoegdheden gebruikt om een confrontatie tussen culturen te bevorderen.''

In reactie op de publicatie van spotprenten van de profeet Mohammed kondigde Iran gisteren als eerste moslimland een officiële boycot van Deense producten af. De hoogste Iraanse geestelijke, ayatollah Ali Khamenei, noemde de publicatie van de tekeningen ,,een Israëlisch complot, ingegeven door woede over de overwinning van de Hamas bij de Palestijnse parlementsverkiezingen''.