BRUSSEL - Tijdens een drie maanden durend proefproject zullen 200 lezers van De Tijd hun krant op ,,digitaal papier'' kunnen lezen.
,,Het proefproject loopt van april tot en met juli 2006 en is een Europese primeur'', vertelt Peter Bruynseels van De Tijd aan het persagentschap Belga. Gedurende drie maanden zullen de mogelijkheden van digitaal papier (e-ink) onderzocht worden. De 200 proefpersonen ontvangen een prototype-toestel van Philips, dat de technologie ontwikkelde. Dat toestel heeft een scherm van digitaal papier van het formaat A5.

,,De e-ink is heel goed leesbaar, zelfs in het zonlicht. Het scherm is ook flinterdun en zal in de toekomst flexibel kunnen zijn'', vertelt Bruynseels. De informatie wordt elektronisch opgeladen en weergegeven. Elke dag zullen de proefpersonen via een breedbandaansluiting of via een hotspot de krant De Tijd kunnen downloaden.

KU Leuven

,,De krant kan eerst en vooral in de normale lay-out bekeken worden. Dat formaat zal wel moeilijk leesbaar zijn'', vertelt Bruynseels. ,,Daarnaast kan je ook een overzicht van alle titels met een korte inhoud van het artikel bekijken.'' Voorts kan de gebruiker ook elk artikel afzonderlijk lezen, met alle bijbehorende foto’s en infografieken.

In theorie laat de nieuwe technologie toe verschillende keren per dag een aangepaste versie van de krant te downloaden. ,,In eerste instantie zal dat zeker het geval niet zijn, omdat zoiets mensen en middelen kost'', vertelt Bruynseels. Daarom zal de digitale krant tijdens het proefproject gebaseerd zijn op de online en de papieren versie van De Tijd.

Wel is het mogelijk dat de rss-feed sneller aangepast zal worden. De 200 proefpersonen zijn allemaal lezers van de krant die werden geselecteerd door de KU Leuven. Na het drie maanden durende proefproject komt er een evaluatie. Philips zal dan het toestel kunnen aanpassen aan de noden van de gebruikers.

Ook Mediafin, de holding waarbinnen L’Echo en De Tijd zijn ondergebracht, zal het project na afloop evalueren. ,,Als de testperiode positief uitdraait, zal het niet heel lang duren vooraleer de technologie gecommercialiseerd wordt'', denkt Bruynseels. ,,We zien de e-ink wel vooral als een aanvulling op de huidige krant en website, en we verwachten dan ook niet dat lezers massaal de papieren krant zullen inruilen voor de digitale versie.''

De e-paper, waarop gebruikers bijvoorbeeld ook boeken kunnen lezen, is momenteel nog niet verkrijgbaar in de handel. De prijs per toestel is wel al vastgelegd, en bedraagt ongeveer 400 euro.