Europese Commissie wil uitleg over asbest op Frans vliegdekschip
BRUSSEL/ALANG - De Europese Commissie heeft aan de Franse autoriteiten uitleg gevraagd over de ontmanteling van het vliegdekschip Clemenceau. Dat heeft een woordvoerster van de Commissie bevestigd. Die denkt dat de regels over het transport van gevaarlijk afval met voeten worden getreden.
Het Franse vliegdekschip Clemenceau is eind vorig jaar vanuit de haven van Toulon vertrokken naar India, waar het ontmanteld zal worden op een werf in Galang. De tocht is omstreden, omdat het geraamte van het schip tonnen asbest bevat.

Milieubewegingen vermoeden dat er zo'n 1.000 ton asbest aan boord is. De Franse overheid betwist die cijfers. Defensieminister Michele Alliot-Marie spreekt van 46 ton asbest.

Overtreding

De Europese Commissie vermoedt intussen dat Frankrijk de regels over het transport van gevaarlijk afval schendt. ,,Er zijn bepaalde elementen die ons doen denken dat er iets is wat lijkt op een inbreuk van de regels'', zei de woordvoerster.

De Commissie stuurde een brief met een verzoek om uitleg naar Parijs. Frankrijk heeft een maand tijd om een repliek in te dienen. Indien de Commissie met dit antwoord geen genoegen neemt, kan ze de zaak voor het Hof van Justitie in Luxemburg brengen.

De Indiase justitie moet zich eerstdaags uitspreken over de vraag of India het schip wil ontvangen. Om de Indiërs wat milder te stemmen, heeft Frankrijk alvast beloofd om alle asbest uit het ontmantelde schip te repatriëren. Dat volstaat echter niet voor de Europese Commissie. ,,De asbest moet nog voor de ontmanteling uit het schip verwijderd worden'', zo verklaarde de woordvoerster.