BRUSSEL - Ontoerekeningsvatbaar verklaarde misdrijfplegers die momenteel in gevangenissen verblijven, zullen vanaf 2010 terecht kunnen in twee nieuwe psychiatrische centra in Antwerpen en Gent.
Het gaat om instellingen op de Stuivenbergsite in Antwerpen en de locatie Wondelgemse Meersen in Gent. De federale overheid voorziet daarvoor een budget van 55,5 miljoen euro. Al 48 miljoen euro was gereserveerd.

Dat hebben minister van Justitie Laurette Onkelinx, burgemeester in Gent Frank Beke en Antwerps OCMW-voorzitter Monica De Coninck vanmiddag meegedeeld op een persconferentie. ,,Dit zijn geen nieuwe gevangenissen maar beveiligde ziekenhuizen'', benadrukt minister Onkelinx.

,,De instellingen zullen samen minstens 390 Nederlandstalige geïnterneerden kunnen opvangen. Het gaat om mensen die bijvoorbeeld omwille van hun gevaarlijkheidsgraad niet in het reguliere psychiatrische circuit terecht kunnen'', legt de minister uit.

Momenteel verblijven 510 geïnterneerden in de Vlaamse gevangenissen (Merksplas, Turnhout en de psychiatrische afdelingen van de gevangenissen in Gent, Leuven-hulpgevangenis, Vorst en de vrouwenafdeling in Brugge). Daarnaast verblijven er een 1.200-tal ontoerekeningsvatbaar verklaarde veroordeelden in verzorgingstehuizen, allerhande instellingen of psychiatrische ziekenhuizen.