De Gucht bezorgd over gewelddadig protest
BRUSSEL - Karel De Gucht, naast minister van Buitenlandse Zaken ook waarnemend voorzitter van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) is bezorgd over het gewelddadige protest tegen de religieuze cartoons die in Europese kranten werden gepubliceerd. ,,De inhoud van deze cartoons mag en kan geen geweld rechtvaardigen'', stelt De Gucht vandaag.
De minister erkent dat het verzoenen van persvrijheid en respect voor religie ,,een moeilijke evenwichtsoefening'' betreft. ,,De vrijheid van meningsuiting is een fundamentele hoeksteen van een democratische samenleving, maar tegelijk kunnen verantwoordelijke media bijdragen tot het bevorderen van dialoog en wederzijds respect.''

Hij beklemtoont dat regeringen de inhoud van de pers niet mogen beïnvloeden, maar voegt eraan toe dat de pers op een verantwoordelijke manier moet beslissen wat ze publiceert.

De Gucht betreurt dat de spotprenten de religieuze gevoelens van mensen hebben gekwetst, maar de inhoud van deze cartoons mag en kan geen geweld rechtvaardigen. De minister wil zich concentreren op de toekomst en hoopt als voorzitter van de OVSE in de loop van het jaar een bijdrage te leveren aan de bevordering van de dialoog en de verstandhouding tussen religies en culturen.

Schüssel maakt zich zorgen

De voorzitter van de Europese Unie, de Oostenrijkse kanselier Wolfgang Schüssel, maakt zich zorgen over de ,,spiraal van provocaties'' die de cartoons hebben uitgelokt.

Hij haalde uit naar Iran, waar een wedstrijd is georganiseerd waarin men op zoek gaat naar de beste spotprenten over de Holocaust. De kanselier betreurt ook dat enkele van die prenten verschenen op de website van de Arabisch-Europese Liga (AEL).