KAIRO - Een groep Deense toeristen heeft in Kaïro uit angst voor mogelijke aanvallen van woedende moslims politiebescherming geëist.
Op de internationale luchthaven werd vernomen dat een Boeing-737 van de luchtvaartmaatschappij Maersk Air woensdag niet zoals gepland van Kaïro naar Kopenhagen kon vertrekken, omdat een defect in de stuurcabine moest gerepareerd worden.

De passagiers zouden in een hotel ondergebracht worden om er te wachten tot het toestel startklaar was. Drieënveertig passgiers uit Denemarken weigerden echter zeven uren lang het luchthavengebouw te verlaten uit vrees te worden aangevallen door Egyptenaren na de verontwaardiging over de Deense Mohammed-cartoons in de moslimwereld.

Ze werden uiteindelijk onder begeleiding van de ordehandhavers naar een hotel in een voorstad van Kaïro gevoerd. Anders dan in Beiroet en Damascus, waar de afgelopen dagen de Deense consulaten werden aangevallen, waren er in Kaïro alleen een kleine vreedzame betoging voor de Deense ambassade en enkele demonstraties van moslims aan de universiteiten.