TURIJN - Zuid- en Noord-Korea zullen op de Olympische Winterspelen gezamenlijk het Stadio Olimpico binnentrekken tijdens de openingsceremonie. Dat maakte het organisatiecomité (TOROC) bekend in Turijn.
De Koreaanse staten zullen vrijdag achter één vlag wandelen, die het Koreaanse schiereiland toont in het blauw op een witte achtergrond. Tijdens de Zomerspelen van 2000 in Sydney en van 2004 in Athene gebeurde al hetzelfde. De competities worden evenwel gescheiden afgewerkt. Vier jaar geleden zond Noord-Korea geen wintersporters naar Salt Lake City.

Jacques Rogge, de voorzitter van het Internatinoaal Olympisch Comité (IOC), bestempelde de actie als een ,,zeer belangrijke, symbolische geste''.

Tijdens Peking 2008 zullen Noord- en Zuid-Korea voor het eerst sinds de opdeling van het schiereiland in 1945 met een gezamenlijk team aantreden. Dat kwamen de beide Nationale Olympische Comités in november overeen in de marge van de Oost-Aziatische Spelen in het Chinese Macao. Al dit jaar willen de beide landen met één Koreaans team meedoen aan de Aziatische Spelen in Qatar.