Opnieuw Afghanen gedood tijdens protesten tegen cartoons
Foto: reuters
AMSTERDAM - Vier Afghanen zijn vandaag door de politie doodgeschoten toen ze wilden oprukken naar een Amerikaanse legerbasis in Qalat. Elf andere demonstranten raakten gewond. Ook elders gingen de gewelddadige protesten naar aanleiding van de in Europese media gepubliceerde spotprenten van Mohammed door, ondanks een oproep van de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC) om het geweld te staken.

De demonstranten in Qalat staken drie olietankers in brand die stonden te wachten om olie af te leveren bij de Amerikaanse basis. Agenten schoten volgens een politiewoordvoerder eerst in de lucht, maar toen dat niet hielp schoten ze op de menigte.

Onderzoek

De VS en andere landen onderzoeken ondertussen of moslimextremisten het geweld aanwakkeren. Dat zei een Amerikaanse legerwoordvoerder.

Leden van de Ulama Raad, die wordt gevormd door de hoogste islamitische geestelijken van Afghanistan, riepen woensdag via radio en televisie op tot de beëindiging van het geweld naar aanleiding van de spotprenten. ,,De islam staat demonstraties toe, maar geen geweld. Dit moet ophouden'', zei de geestelijke Mohammed Usman. ,,We veroordelen de cartoons, maar ze vormen geen rechtvaardiging voor geweld. Deze relschoppers tasten de goede naam van de islam aan.''

In Indonesië zei de conservatieve islamitische geestelijke Din Syamsuddin dat gewelddadige protesten volledig in strijd zijn met de islamitische leer. Syamsuddin is de leider van de moslimorganisatie Muhammadiyah, die een 30 miljoen leden tellende achterban heeft. De Indonesische minister van Buitenlandse Zaken, Hassan Wirajuda, zei dat radicale islamitische groepen de woede om de spotprenten uitbuiten.

Journalisten verhoord

Ook vandaag werden twee redacteuren van het Indonesische tijdschrift Peta door de politie verhoord. Het blad heeft enkele van de gewraakte tekeningen bij een artikel over de ophef rond de spotprenten geplaatst. De hoofdredacteur van Peta heeft inmiddels zijn excuses aangeboden. De politie zei er nog niet achter te zijn of het blad een strafbaar feit heeft begaan.

In Indonesië zelf hebben de demonstraties tegen de spotprenten tot nu toe een betrekkelijk bescheiden karakter. Voor het presidentieel paleis in Jakarta demonstreerde woensdag een kleine groep studenten. Ook in andere steden werd op kleine schaal gedemonstreerd.

Ook in Bangladesh en het Indiase deel van Kashmir werd gedemonstreerd.