Uitstel voor ter dood veroordeelde blogger
Foto: ap
WASHINGTON - De 56-jarige Vernon Evans, die al twintig jaar in de dodencel zit, kreeg maandag uitstel van executie. Die was deze week gepland. Het nieuws werd gisteren van zijn advocaten vernomen. Evans beschikt sinds 2005 over een blog op het internet waarop hij voor zijn zaak pleit.
,,Het Hof van Beroep van de staat Maryland heeft Evans een opschorting van zijn executie toegekend'', deelden zijn advocaten in een persmededeling mee.

Vernon Evans werd ter dood veroordeeld voor de moord op twee hotelbedienden in 1983. Hij vindt dat de doodstraf in de staat Maryland wordt toegepast op discriminerende wijze. Daarvoor baseerde hij zich op een studie van de universiteit van de staat Maryland.

De veroordeelde benadrukte ook dat de executie door dodelijke injectie de plaatselijke wetgeving niet respecteert en dat zijn proces niet met respect voor de rechten van de verdediging verliep. Het Hof stemde ermee in om deze argumenten te onderzoeken.

Vernon Evans heeft sinds maart 2005 dankzij de hulp van een mensenrechtenactiviste een blog. De website werd in maart 2005 door Virginia Simmons gemaakt. Zij is een tegenstander van de doodstraf en lid van Amnesty International.

De militante ontvangt e-mails die ze afdrukt en naar Vernon Evans stuurt. Vervolgens zet ze zijn antwoorden op het internet. Sinds er in januari artikels over de blog verschenen, werd de website 60.000 keer bezocht.