MIAMI - In de Amerikaanse staat Alabama werden maandagnacht opnieuw vier kerken in brand gestoken. Er vielen geen gewonden. In minder dan een week tijd werden er in totaal al negen gebedshuizen in brand gestoken in deze zuidelijke staat van de VS.
De lokale en federale autoriteiten stellen een onderzoek in om de oorzaak van de kerkbranden te bepalen. Men vermoedt dat er kwaad opzet in het spel is.

De autoriteiten loven een beloning van 10.000 dollar uit voor informatie over de oorzaak van de branden. Gouverneur Bob Riley van Alabam zei ,,gechoqueerd'' te zijn door de gebeurtenissen.

Twee van de vier kerken brandden maandagnacht volledig uit. De twee andere gebedshuizen raakten zwaar beschadigd. De vier kerken werden voornamelijk door zwarten bezocht.

Afgelopen week werden in dezelfde regio vijf kerken in brand gestoken, niet ver van Mississippi. Een van de kerken werd voornamelijk door zwarten bezocht, de vier anderen hadden overwegend blanke kerkgangers.

In de jaren 1950 en 1960 waren zwarte kerken regelmatig het doelwit van blanke racisten. De laatste golf van brandstichting van voornamelijk zwarte kerken vond plaats in de jaren 1995 en 1996. Toen vielen meer dan 30 religieuze gebouwen ten prooi aan de vlammen in Tennessee, Louisiana, Alabama en South-Carolina.