KATHMANDU - In Nepal zijn er vandaag gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Volgens de eerste berichten is de opkomst bij de verkiezingen, die door de meeste politieke partijen worden geboycot, laag. Zo kwam in de hoofdstad Kathmandu slechts 8 procent van de kiesgerechtigden zijn stem uitbrengen.
Nepalese rebellen hebben in een poging de gemeenteraadsverkiezingen te verstoren in Dhankuta in het oosten van het land twee mensen vermoord en zeven ambtenaren en drie politieagenten gegijzeld. De doden zijn een politieman en een burger.

Ook voerden de rebellen bomaanslagen uit op zeker twaalf overheidskantoren en verwoestten ze een bankgebouw. Nepalese troepen openden het vuur op betogers in Dang, in het zuidwesten, die, zo werd gezegd, de voortgang van de verkiezingen probeerden te belemmeren. Een betoger werd gedood en een raakte gewond.

Het gaat om de eerste stembusgang sinds de internationaal bekritiseerde machtsovername van Gyanendra vorig jaar. Een verbond van zeven politieke partijen en de maoïstische rebellen hebben opgeroepen de verkiezingen te boycotten.

Op 1 februari 2005 stuurde Gyanendra de toenmalige regering de laan uit en trok hij alle macht naar zich toe. Na die machtsovername zette hij heel wat basisrechten op de helling. Volgens mensenrechtenactivisten wil de koning met deze verkiezingen zijn machtsovername een democratische legitimering geven.