BRUSSEL - De Belgen zijn verslingerd aan pijnstillers, antidepressiva, kalmerings- en slaapmiddelen en antipsychotica. In 2005 werden in ons land bijna 50 miljoen doosjes van deze geneesmiddelen verkocht voor een totaal bedrag van 581 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van het Instituut voor Medische Statistiek.
De voorbije tien jaar tijd barstte het gebruik van 'emo-medicijnen' uit zijn voegen, schrijft de krant De Morgen die de cijfers kon inkijken. In 1994 werden in België 3,1 miljoen doosjes antidepressiva verkocht, tien jaar later is dat aantal meer dan verdubbeld tot 7,1 miljoen doosjes. De bedrijven die antidepressiva op de markt brengen, doen het bijzonder goed: in tien jaar tijd verdrievoudigde de omzet van 71,9 miljoen euro in 1994 tot 203 miljoen euro vorig jaar.

Ook kalmerings- en slaapmiddelen, de zogenaamde benzodiazepinen, blijven het goed doen in België. Vorig jaar werden er 14,2 miljoen doosjes verkocht voor een bedrag van 117,4 miljoen euro. In 1994 werden er 12,7 miljoen doosjes van de sterk verslavende geneesmiddelen verkocht, voor een bedrag van 98,1 miljoen euro.

De laatste twee jaar stagneert het gebruik van zowel antidepressiva als slaap- en kalmeringsmiddelen. Toch lijken de overheidscampagnes die het gebruik willen terugdringen niet het verhoopte resultaat op te leveren.