Minderjarigen kopen probleemloos alcohol
Foto: © NO BYLINE
BRUSSEL - Meer dan negen op de tien winkeliers negeren het verbod op de verkoop van alcohol aan minderjarigen. Dat blijkt uit een onderzoek van de consumentenorganisatie OIVO.
Die liet jonge kopers tussen 12 en 14 jaar in 153 verkooppunten testen of ze er alcohol konden krijgen. De minderjarigen konden in 91 procent van de winkels zonder voorbehoud alcopops kopen. Dat schrijft de krant Het Laatste Nieuws .

Nochtans is de verkoop van alcohollimonades verboden aan wie jonger is dan 18. Volgens OIVO kan de wet alleen afgedwongen worden als de boetes op het niet-naleven ervan flink de hoogte ingaan.

In één supermarkt vond OIVO de alcopops zelfs in dezelfde afdeling terug als de fruitsappen en limonades. Maar ondanks het gemak waarmee alcopops te koop zijn, stijgt het verbruik ervan bij jongeren niet.

Agent

Winkeliers moeten steeds meer agent zijn, in plaats van klantvriendelijk te zijn. Dat zegt Thomas Compernolle van Unizo vanmiddag in een reactie. ,,Het is niet evident voor winkeliers om de leeftijd in te schatten van jonge klanten'', zegt Compernolle. ,,Het lijkt wel alsof winkeliers eerder agent moeten spelen dan klantvriendelijk te zijn'', klinkt het.

Volgens Unizo is het bovendien de taak van de overheid om het verbod undercover te controleren en niet van een consumentenorganisatie als OIVO. De Unie van Zelfstandige Ondernemers verwijst in dit verband ook naar de gelijkaardige discussie over de verkoop van sigaretten aan jongeren.