Broederlijk Delen voert campagne voor Congo
©rtr
BRUSSEL - Broederlijk Delen heeft vandaag in het Jubelpark in Brussel zijn jaarlijkse vastencampage gelanceerd. Het motto van de niet-gouvernementele organisatie is dit jaar ’Congo wil groeien’. De komende 40 dagen zullen duizenden vrijwilligers met allerlei acties geld inzamelen voor de ondersteuning van lokale initiatieven in Congo.

,,De geschiedenis van het Congolese volk is met bloed en tranen geschreven. De voorbije jaren kostte het oorlogsgeweld aan 3,5 miljoen Congolezen het leven. Vijf miljoen mensen zijn op de vlucht'', zei Agnes Pas, de voorzitster van Broederlijk Delen, in een toespraak aan de triomfboog in het park, die gebouwd werd toen Congo nog eigendom was van koning Leopold II.

,,Toch blijven de mensen in Congo initiatieven nemen om hun levensomstandigheden te verbeteren'', aldus Pas. Broederlijk Delen steunt hen daarin. Zo konden Congolese maïsboeren in het dorp Bongo (in het midden van Congo) bijvoorbeeld met de steun van de ngo hun oogst verbeteren en hun maïs tegen een betere prijs in de stad verkopen. De winst investeerden ze in een medische post en een school voor de dorpsgemeenschap.

Broederlijk Delen ondersteunt vooral projecten die met duurzame plattelandsontwikkeling te maken hebben en helpt mensen ter plaatse hun eigen plannen uit te voeren. ,,Alleen de eigen plannen zijn aangepast aan de lokale situatie'', zei Pas.

Twaalf tandemfietsen

De vastencampagne van de ngo werd in dit licht symbolisch op gang getrokken met een ritje met twaalf tandemfietsen: aan het stuur zaten Congolese mannen en vrouwen, achterop de fiets blanken die hen ,,een steun in de rug'' geven.

Met een brede coalitie van organisaties wil Broederlijk Delen de Belgische politici ertoe aanzetten meer te doen voor het democratiseringsproces in Congo, zodat er dit jaar effectief verkiezingen plaatsvinden. Tot nu toe hebben zich een 30-tal organisaties en een tiental congregaties aangesloten bij het initiatief ’Congo wil stemmen’, dat eind 2004 opgestart werd. Morgen wordt daarvoor ook een oproep aan Franstalig België gedaan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in