BRUSSEL - Vlaams parlementslid Ludo Sannen (SP.A) is niet te spreken over de uitspraken van Vlaams minister-president Yves Leterme over KINT, het door de gewesten gefinancierde milieu-instituut waar prins Laurent voorzitter van is.
Leterme gaf afgelopen weekend af op een door de vorige regering afgesloten overeenkomst met het KINT. Volgens Sannen is die overeenkomst nochtans een forse verbetering ten opzichte van de situatie voordien.

Het KINT was het afgelopen weekend de inzet van een ruzie tussen CD&V en VLD. Vlaams minister-president Yves Leterme zei dat de Vlaamse regering tot 2014 ,,met handen en voeten gebonden is'' aan het KINT, omdat de vorige paars-groene Vlaamse regering de overeenkomst stilzwijgend had verlengd. De VLD ontkent dit en zegt dat de overeenkomst met KINT maar tot eind 2008 geldig is en elk jaar opzegbaar is.

,,Desinformatie''

Vlaams parlementslid Ludo Sannen (SP.A), die destijds voor Agalev deel uitmaakte van de Vlaamse regering, vindt dat minister-president Yves Leterme ,,aan desinformatie'' doet. De beheersovereenkomst van 2003 was een vooruitgang en is jaarlijks opzegbaar, zegt hij. Voordien werden zomaar subsidies gegeven zonder voorwaarden. Sinds de overeenkomst zijn die gebonden aan concrete projecten en mogen die niet dienen voor representatie, zegt Sannen. Bovendien wordt er in schijven betaald, zodat een opvolging mogelijk is.

Als het KINT niet aan de voorwaarden voldoet, kan de regering de subsidies terugschroeven, zegt hij. Dat had ook bij de net goedgekeurde begroting gekund. Sannen noemt de wijze waarop Leterme over KINT communiceert ,,onaanvaardbaar''.

Belang vraagt debat

De heisa is voor oppositiepartij Vlaams Belang alvast een reden om een actualiteitsdebat te vragen. De Vlaams Belang-fractie stelt naar eigen zeggen vast ,,dat de Vlaamse regering tegenstrijdige signalen geeft met betrekking tot de subsidies die sedert jaren worden toegekend aan de vzw KINT en aangaande de relevantie van de inhoudelijke taakstelling van de vzw''.

Intussen heeft het Uitgebreid Bureau van het Vlaams parlement het Rekenhof verzocht om de subsidies aan het KINT door te lichten. Dat gebeurt op vraag van minister van Leefmilieu Kris Peeters.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig