Hoofdbeklaagde Luypaerts geeft fout toe
Gewezen marineonderofficier Marc Luypaerts Foto: reuters
HASSELT - Tijdens zijn verhoor gaf een van de hoofdbeklaagden, gewezen marineonderofficier Marc Luypaerts, toe dat het niet correct was dat hij werken door zijn bedrijven LKT Light Solution en LFE Tapijten aan het leger factureerde.
Het ging altijd om voorschotfacturen van maximum 5.000 euro, die met marinegeld betaald werden. Zo had hij vooraf budgetten ter beschikking om werken uit te voeren of prestaties te leveren. Normaal gezien moeten werken die meer dan 5.000 euro kosten, via openbare aanbestedingen gebeuren.
Luypaerts vertelde dat hij samenwerkte met Noël Vaessen en met Johan Claeys.

Op de vraag van de rechter of hij zijn werkwijze normaal vond, antwoordde Claeys: ,,Het was kiezen of delen. Als ik het niet deed, dan kreeg ik de opdrachten niet meer. Als ik het niet was, dan zou het iemand anders geweest zijn.''

Villa Laurent

Luypaerts bevestigde ook zijn verklaringen dat hij werken had uitgevoerd in de Villa Clémentine in Tervuren en dat hij daarvoor had samengezeten met Vaessen (de vroegere prinselijke adviseur), zijn ex Lutgarde Kleutghen en de prins zelf.
Inzake de werken in de Villa Clémentine handhaaft Luypaerts zijn schatting van 16 miljoen frank, terwijl in het dossier staat dat hij voor ongeveer zes miljoen frank werken heeft uitgevoerd. Ook had hij werken uitgevoerd in de hoeve van Vaessen in Sourbrodt en in de woning van Claeys.

Naar het einde van 1998 en '99 zat hij bijna dagelijks in Brussel om overleg te plegen over welke werken hij voor het leger moest doen. Op sommige vragen van de voorzitter antwoordde Luypaerts dat het allemaal heel lang geleden was en het zich niet goed herinnerde.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig