Tot het einde van het seizoen zal Dick Advocaat zijn job van Belgisch bondscoach mogen combineren met die van coach van het Nederlandse AZ. Dat heeft het Uitvoerend Comité van de Bond vanavond beslist.

De Bond maakt daarbij wel twee kanttekeningen. Ten eerste eist ze een financiële compensatie van AZ. Over hoeveel het gaat is nog niet geweten. In de pers circuleerde eerder dat het over 150.000 euro zou gaan, maar dat wilde bondsvoorzitter De Keersmaecker niet bevestigen.

In tweede instantie wil de voetbalbond de garantie dat het na 3 mei, wanneer het voetbalseizoen ten einde is, ook definitief afgelopen is met de zijsprong van Advocaat. Met andere woorden: een verlengd avontuur voor Advocaat bij AZ (of ergens anders) is uitgesloten.
 

De KBVB kreeg van Advocaat ook de garantie dat zijn werk voor het nationale team er niet zal onder lijden. Advocaat zet zijn scoutingswerk gewoon voort. De combinatie van de twee jobs is mogelijk, omdat de Duivels dit seizoen alleen nog vriendschappelijke wedstrijden afwerken.

Logen Advocat en De Keersmaecker?

Advocaat zal bij AZ Ronald Koeman vervangen, die daar afgelopen weekend aan de deur werd gezet. Meteen daarna raakte bekend dat de Belgische bondscoach Koeman zou opvolgen.

Nieuws dat Advocaat tegensprak. 'Ik beslis pas deze week', klonk het gisteren. Ook bondsvoorzitter De Keersmaecker zei pas sinds zaterdagavond op de hoogte te zijn van de eventuele 'bij-job' van zijn trainer.

Woorden die ondertussen sterk in twijfel getrokken worden, want het vermoeden rijst dat Advocaat en De Keersmaecker gelogen hebben over de deal met AZ.

Dat valt toch af te leiden uit de getuigenis van de bekende Nederlandse sportjournalist Jack Van Gelder. Van Gelder zat afgelopen weekend toevallig in het zelfde vliegtuig als de Belgische bondsdelegatie op de terugweg van Zuid-Afrika, waar vrijdag de WK-loting plaatsvond. En daar hoorde hij interessant nieuws.

'Is dat al gelekt?'

Toen het vliegtuig weer Nederlandse bodem geraakt had, ontving Van Gelder op zijn gsm namelijk het nieuws dat Ronald Koeman aan de deur was gezet bij zijn ploeg AZ. Even later volgde het nieuws dat niemand minder dan de coach van de Rode Duivels hem zou opvolgen, getuigde Van Gelder op Sporza.

'Toen ik dat meldde aan mijn Belgische reisgenoten zei een van hen: 'Is dat nieuws dan uitgelekt?' Bleek dat de man al twee weken op de hoogte was, maar dat de deal pas bekend gemaakt mocht worden na de Champions League-wedstrijd van Standard tegen AZ komende woensdag.'

Bij het voorbereiden van zijn sportprogramma zondagavond viel Van Gelder pas helemaal uit de lucht. Daar kreeg hij namelijk beelden te zien van diezelfde man, die KBVB-voorzitter De Keersmaecker bleek te zijn, die beweerde dat hij 'nog maar sinds zaterdagavond op de hoogte was'.