Bondscoach Bert van Marwijk van het Nederlands elftal heeft zijn collega van de nationale voetbalploeg van Japan vrijdag na de WK-loting in Kaapstad voor een official aangezien.
Dat verklaarde bondscoach Takeshi Okada van de Aziatische tegenstander van Oranje in groep E van de mondiale eindronde bij terugkeer in Tokio aan journalisten.

"Hij vroeg me of ik wist wie de bondscoach van Japan was en of ik ook misschien wist waar hij zich ophield", stelde Okada. "Ik zei vervolgens dat ik de bondscoach was. Hij vroeg vervolgens of dat echt waar was."

Okada was verbaasd dat van Marwijk hem niet herkende. Het Nederlands elftal versloeg Japan op 5 september in Enschede nog tijdens een oefeninterland (3-0). "Voor dat duel heb ik zijn hand geschud", zei Okada. "Hij vertelde me toen nog dat hij het Japanse voetbal en alle spelers goed kende."

Japan stuit in de groepsfase van het WK op het Nederlands elftal, Denmarken en Kameroen. "Ik denk dat we tegen iedere teganstander gelijk kunnen spelen", aldus Okada. "We zullen echter ook een duel moeten winnen. Anders overleven we de poule niet."