Wereldwijde poll toont aan dat opwarming 'zeer belangrijk' probleem is
Een Britse beeldhouwer maakte een levensgrote beer van ijs voor het congrescentrum van Kopenhagen. Het feit dat het kunstwerk nu al begint te smelten is een krachtig statement. ap
Bijna twee derde van de deelnemers uit 23 landen die ondervraagd werden voor een poll vindt dat de opwarming van de aarde een 'zeer belangrijk' probleem is. Dit is een ongekend hoog aantal sinds de eerste soortgelijke enquête in 1998. De resultaten werden maandag bekend gemaakt door BBC.
De poll werd gehouden tussen 19 juni en 13 oktober door Globescan in opdracht van BBC World Service bij 24 071 inwoners uit 23 landen waaronder de dichtstbevolkte te wereld zoals China, India, de VS, Indonesië, Brazilië, Pakistan, Nigeria en Rusland.

Hoewel het wereldwijde sensibiliseringsniveau een record bereikt (64 % ten opzichte van 44 % in 1998), gaan twee landen er op achteruit: China (57 % in 2009 tegen 59 % in 2007) en de VS (45 % in 2009 tegen 50 % in 2007), de belangrijkste uitstoters van CO2 ter wereld.

De landen met de beste sensibiliseringsniveaus zijn Brazilië (86 %), Costa Rica en de Filippijnen (83 %) en Turkije (81 %).

Ondanks de recessie steunt 61 % van de ondervraagden het idee dat hun regering investeert om te strijden tegen de opwarming van de aarde, zelfs als dit problemen in hun economie met zich meebrengt.

'De poll toont een sterke steun wereldwijd voor actie tegen de opwarming van de aarde, ondanks de recessie. Toch suggereert de ambivalente houding van de VS en China dat de anderen het voorbeeld moeten geven in Kopenhagen', zegt Doug Miller, directeur van Globescan.

Op de VN-klimaattop in Kopenhagen, van 7 tot 18 december, zullen 192 landen een akkoord proberen te bereiken om het Kyoto-protocol te vervangen dat in 2012 afloopt.